Regulamentele celor doua Camere au fost finalizate rapid, atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor. Deputatii au parcurs, in mai putin de o ora, ultimele 62 de articole ale regulamentului, iar senatorii au adoptat miercuri dupa-amiaza 194 de articole. Dupa votul final de luni, va intra in joc Curtea Constitutionala.

Senatorii au incheiat de miercuri dezbaterea pe fond a noului regulament al Camerei superioare a Parlamentului, dupa aproape doua luni de dezbateri.
S-a decis ca votul final asupra noilor regulamente ale celor doua Camere ale Parlamentului sa fie dat la 24 octombrie, urmand sa fie puse in aplicare in termen de 25 de zile de la publicarea in a€žMonitorul Oficiala€œ, astfel incat sa existe timpul necesar atat pentru sesizarea Curtii Constitutionale, cat si pentru primirea unui raspuns din partea acesteia.
La propunerea presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, anumite sectiuni din regulament au fost votate miercuri a€žin bloca€œ, avand in vedere ca parlamentarii de la Putere si din Opozitie convenisera sa renunte la interventiile in plen. Controversatul articol 29 prevede ca revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor.
De asemenea, revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi adoptata cu votul a jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.

Sanctiuni si incompatibilitati

Senatorii vor avea dreptul sa-si exprime votul si prin corespondenta, dar numai cei aflati in strainatate pentru o misiune hotarata de Senat sau, dupa caz, de Guvern, daca sunt membri ai acestuia. Singurele sanctiuni pentru abaterile de la deontologia parlamentara au ramas atentionarea, chemarea la ordine, retragerea cuvantului, indepartarea din sala sau avertismentul public scris. Pe de alta parte, deputatii care se afla intr-o situatie de incompatibilitate sunt obligati sa demisioneze din functiile care sunt incompatibile cu mandatul lor de deputat in termen de 30 de zile de la data aparitiei cazului de incompatibilitate (fata de 10 zile, cat este prevazut in prezent).
Calitatea de deputat este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului, precum si cu alte functii stabilite prin lege.

Contestatie social-democrata

Presedintele Camerei, Adrian Nastase, a declarat ieri ca PSD va finaliza probabil pana marti textul sesizarii Curtii Constitutionale. El a reclamat a€žschimbarea regulilor jocului in timpul joculuia€œ, aratand ca la fotbal nu se intampla asa ceva. Nastase a mai spus ca PSD va accepta decizia Curtii Constitutionale, indiferent care va fi aceasta. El a precizat insa ca, in situatia in care va fi revocat din functia de presedinte al Camerei, nu va accepta un post de vicepresedinte al acestui for legislativ, pentru a nu da satisfactie unora dintre cei care au considerat ca batalia din aceste luni a fost pentru postul sau sau pentru el.

Liderii PD si PNL, multumiti

Grupurile parlamentare PNL si PD din Camera Deputatilor se declara multumite de compromisul la care s-a ajuns in privinta noului Regulament al Camerei inferioare a Legislativului. Liderul grupului PNL, Crin Antonescu, a declarat ca s-a ajuns la o solutie rationala in acest sens si ca votul final asupra regulamentului, programat pentru lunea viitoare, nu va ridica probleme. De asemenea, liderul grupului parlamentar al PD din Camera, Cristian Radulescu, a subliniat ca regulamentul in noua forma are mai multe prevederi decat cel vechi. çn opinia lui, principala cauza pentru care Parlamentul nu a avut eficienta in ultimele doua luni au fost obstructiile Opozitiei la dezbaterea regulamentului.

Renegociere asupra comisiilor

Presedintele Camerei, Adrian Nastase, a declarat ca, in momentul in care s-a discutat despre presedintia Camerei Deputatilor, au fost anumite negocieri si s-au facut unele aranjamente. El a spus ca este o chestiune care va trebui sa fie vazuta cu atentie, pentru ca pachetul de negociere pe majoritatea initiala si pe formula initiala a determinat o anumita configuratie a conducerii Camerei si a conducerii unora dintre comisii si, teoretic, aceasta problema ar trebui sa fie revazuta, daca s-ar ajunge la o noua varianta.