Sedinta de ieri a plenului Senatului s-a consumat, timp de aproape patru ore, pe dezbateri asupra a ceea ce ar trebui sa constituie prioritate pe ordinea de zi - discutarea Regulamentului sau a legilor necesare integrarii, dintre care majoritatea ar intra in aprobare tacita, inclusiv Legea privind statutul minoritatilor. Disputa l-a exasperat si pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care i-a intrebat pe reprezentantii Puterii daca demisia sa si numirea democratului Radu Berceanu in locul sau ar duce la discutarea legilor prioritare si la deblocarea impasului legislativ.
In final, la propunerea liderului PSD, Mircea Geoana, s-a convenit prelungirea termenului aprobarii Legii statutului minoritatilor si adoptarea acestuia in 15 zile, la fel ca si proiectul de Regulament al Senatului.
Ei au fost mai harnici si chiar au adoptat o serie de legi privind integrarea. Deputatii au fost de acord cu arendarea bunurilor agricole de catre cetateni straini. Astfel, ei s-au pronuntat prin vot final pentru modificarea unui articol din Legea arendarii nr. 16/1994, care va permite arendarea bunurilor agricole de catre cetateni straini, apatrizi sau firme straine, de la data intrarii Romaniei in Uniunea Europeana. In cadrul procesului de implementare a acquisului comunitar, Romania s-a angajat sa elimine restrictiile la dreptul de stabilire si la libera circulatie a capitalurilor pentru persoanele fizice si juridice straine, de la 1 ianuarie 2007.
De asemenea, plenul Camerei Deputatilor a adoptat, tot prin vot final, proiectul de lege privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat, de la 1 ianuarie 2007. Potrivit acestei legi, ultima incorporare a recrutilor, pentru militarii in termen, va fi in octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, in iunie 2006.