Nicolae Vacaroiu si Dan Nica, membri marcanti ai PSD, i-au dat in judecata pe Alina Mungiu-Pippidi, Cristian Parvulescu, Coalitia pentru un Parlament Curat si Asociatia Pro Democratia fiindca au fost trecuti pe "lista neagra".

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si seful de campanie al PSD, Dan Nica, se considera prejudiciati in urma aparitiei lor pe lista candidatilor care, in opinia Coalitiei pentru un Parlament Curat, nu indeplinesc criteriile de integritate morala pentru a fi alesi in Legislativ. Din acest motiv, ei i-au actionat in judecata pe Alina Mungiu-Pippidi, Cristian Parvulescu, Coalitia pentru un Parlament Curat si Asociatia Pro Democratia. Reclamantii cer instantei ca cei patru parati sa plateasca fiecaruia, in solidar, cate 1,5 miliarde de lei daune morale si sa acopere cheltuielile de judecata. In citatie, Nicolae Vacaroiu sustine ca "afirmatiile tendentioase, neverificate" lansate de parati i-au lezat "un drept legitim, dreptul la propria imagine", i-au deteriorat onoarea, reputatia si prestigiul.

"Adrisantul, necunoscut"

Citatiile au ajuns la parati, numai ca reclamantii nu prea au sanse ca procesul sa se desfasoare. Cristian Parvulescu, presedintele Pro Democratia, unul dintre parati, a declarat Agentiei Mediafax ca, din punct de vedere legal, citatia este nula, caci numele Alinei Mungiu-Pippidi este scris gresit, adica "Tatiana Alina Pippide". Mai mult, Coalitia pentru un Parlament Curat este o organizatie care nu exista in drept. Ea este numai o alianta de organizatii neguvernamentale, fara personalitate juridica. In plus, Coalitia a fost citata la adresa din Strada Petöfi Sandor, unde de fapt se afla Societatea Academica Romana, al carei presedinte este Alina Mungiu Pippidi.
Parvulescu a aratat ca actiunile in instanta se bazeaza pe trei articole din Codul Civil si pe un articol dintr-un decret emis in urma cu aproape 50 de ani referitor la protectia unor drepturi civile. "Este dreptul fiecaruia de a folosi toate instrumentele posibile, daca isi simte lezate interesele. Este vorba de o intelegere diferita a conceptului de democratie. Nu suntem nici nervosi, nici speriati, chiar ne asteptam la astfel de procese", a declarat Parvulescu.
El a precizat ca demersurile Coalitiei pentru un Parlament Curat nu vor fi anulate, cele doua milioane de fluturasi cu numele candidatilor patati urmand sa fie distribuiti in teritoriu.