Decanul Facultatii de Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Oradea, pesedista Lia Pop, sustine ca organizatia politica al carei membru este isi propune, in cazul in care va ajunge la guvernare, doua proiecte ambitioase pe sanatate si justitie. Unul care sa ii transforme pe romi in asistenti sociali sau medicali, sau chiar in doctori, si unul care sa impuna magistratilor ca niciun proces juridic sa nu dureze mai mult de sase luni.
Afirmatiile au fost facute de reprezentantul PSD la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o conferinta de presa la care a fost prezent si profesorul Ioan Mang.
Mai bine romi romani decat africani sau asiatici
Dupa ce a explicat ca votul uninominal, mai precis concentrarea atentiei pe persoane, are riscul de a scoate din centrul de interes programele si proiectele pe care orice partid serios ar trebui sa le aiba, Lia Pop a declarat: "In ceea ce priveste problema sanatatii, stim cu totii ca sistemul medical din Romania este bolnav. Noi am propus un pact pe sanatate. El presupune, in primul rand, elaborarea unei strategii care sa nu se schimbe la fiecare guvernare. Toate proiectele pe acest domeniu sa tina cont de ea si sa fie elaborate in concordanta cu aceasta strategie. La noi se duce un procent de 3% pe sanatate, in timp ce in UE, din PIB-ul unei tari, merg spre sanatate 9%. Acest lucru trebuie modificat. Apoi, Romania este la acest moment supusa unui program puternic de recrutari in domeniul sanatatii, recrutari pe care le fac in general tarile din UE. O alta problema o reprezinta calculele demografice care ne spun ca in 2050 populatia Romaniei va fi
de aproximativ 15 milioane de oameni, o buna parte dintre ei in varsta. Pentru ca oamenii vor avea nevoie de ingrijire medicala, exista voci care sustin ca ar trebui sa aducem si noi medici din China, Laos sau Gabon. Eu cred ca cea mai buna alternativa ar fi educarea populatiei de nationalitate roma si pregatirea ei in domenii care ne-ar putea ajuta".
O alta tema abordata de profesorul pesedist a fost sistemul juridic. "PSD isi propune in principal cresterea accesului populatiei la serviciul juridic. Vrem ca niciun proces sa nu dureze mai mult de sase luni. Pentru acest lucru va trebui sa facem in asa fel incat fiecare cetatean sa poata avea acces la justitie pe o suprafata de 100 de kilometri. Acolo unde va fi necesar, vom construi tribunale. Acest proiect ar usura mult munca juristilor, facandu-i sa nu se mai chinuiasca cu sute de dosare pe luna", a declarat decanul Facultatii de Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Oradea, pesedista Lia Pop.