Pesurse.ro: USL ar putea decide incetarea boicotului parlamentar

Dupa doua luni de boicot parlamentar USL e pe cale sa revina in Parlament. O decizie in acest sens ar putea fi luata in curand. In acest moment USL are majoritatea in Senat (67 la 64) si potrivit declaratiilor lui Crin Antonescu si Victor Ponta in aceste conditii parlamentarii PSD, PNL si PC vor reveni la lucrari. Noul raport de forte provoaca fiori reci in Modrogan si la Palatul Victoria pentru ca anuntata motiune de cenzura a USL care va fi depusa pe 17 aprilie are sanse mari sa treaca.
Plecarea lui Sorin Frunzaverde din PDL dar si intamplari obiective schimba raportul de forte din Parlament.In Senat PDL are 45 de mandate, asta pana cand Radu. F. Alexandru ii va lua locul lui Dan Grigore la CNA si va fi nevoit sa demisioneze din Senat.Un alt scaun pierdut de PDL este acela al senatorului Iosif Secasan care a anuntat ca va demisiona si se va inscrie in PNL si astfel PDL ar mai ramane cu doar 43 de locuri.
La un simplu calcul, pusi la socoteala si cei 8 senatori UDMR, reiese un total de 65 de senatori pentru coalitia de guvernare la care se adauga si independentul Iulian Urban = 66. De aici mai scadem insa doi indisponibili din motive medicale - Verestoy Attila, senator UDMR si Dorel Jucan, senator PDL. Asadar = 64. in Aceste conditii USL are un avantaj de 3 senatori cu tot cu Mircea Geoana, senator independent, adica 67.
Pentru USL lucrurile stau din ce in ce mai bine si la Camera Deputatilor. Deputatii Gheorghe Hogea si Valentin Rusu de la PDL isi vor anunta in zilele urmatoare demisia din PDL si inscrierea in PNL (sunt in grupul Frunzaverde). Astfel ca, daca pana acum PDL numara 119 deputati, plecarea celor doi, plus alte doua plecari la inceput de luna, ale lui Avram Marian si Iftimie Dragos, la care se adauga si numirea lui Gheorghe Albu la comisia nationala a valorilor Mobiliare, coboara numarul alesilor portocalii la 114.
Tot arcul guvernamental ar avea astfel 166 de parlamentari, iar cvorumul necesar este de 164. Din 10 deputati care nu au semnat adeziunea la niciun partid, 9 sustin actuala coalitie. Nota discordanta face Mircia Giurgiu, fost deputat PDL, actual independent care nu-si mai sustine vechii colegi. Asadar daca-l punem si pe el la numar, opozitia ar avea un total de 147 de deputati la care se vor mai adauga, cel mai probabil, cei doi PDL-isti, apropiati ai lui Frunzaverde.