Catavencii: Marii idioti din cariera lui Basescu (Autor : Doru Buscu)

Mai e putin pana-n vara, cand fermierul Basescu se va plimba cu mainile prin grau mangaind tarlaua de la Nana inainte de asaltul final, asa cum proceda in film gladiatorul lui Ridley Scott. Generalul n-a avut probleme cu gotii, pe cat va avea presedintele cu mangotii, fiindca si suma, si banca, si ratele miros a razboi de presa. Dar stiti cum se spune: nimeni din presa n-a castigat un razboi cu Basescu.
De fapt, Basescu a avut uimitorul si neintreruptul noroc de a se confrunta doar cu idioti. Le putem spune adversari slabi, ca sa se simta inclus si Petre Roman, dar intreaga istorie a personajului Basescu cere cuvinte mai tari. Idiotul Geoana si idiotul Vantu i-au oferit inca un mandat. Idiotul Voiculescu i-a creat nesfarsite ocazii. Idiotul Ponta l-a lasat sa scape de suspendare. Idiotul Antonescu i-a fost contemporan. Iar noi, idiotii ceilalti, l-am ajutat sa ramana la Cotroceni iesind la vot exact atat cat sa para el de neinvins.
Sirul prostilor care i-au stat impotriva a facut din Basescu un supravietuitor pe care Bear Grylls il urmareste pe Twitter. Mitul, in care atatia si atatia nerozi l-au culcat ca intr-o racla, il pastreaza ca pe un cadavru public neputrezit, bun de scos in momente de seceta politica. Cu concursul celor mai tonti dusmani din Univers, omul e banuit de sfintenie electorala, are statut de moaste facatoare de guvern si, lucru periculos, e la fel de rezistent la lovituri pe cat e la bautura.
Sorin Rosca Stanescu e, cum ar observa Patapievici, prostul recent. Transferul nedovedit al milioanelor din Cipru reprezinta pentru Basescu ceea ce a reprezentat pentru vacarii adapostiti dupa carute atacul de despresurare al cavaleriei. De acum inainte, Basescu poate primi din Cipru diamante, cocaina, sclavi, specii disparute sau armament nuclear, fiindca nimeni nu va mai crede o iota. Si, desigur, nimeni nu va mai indrazni sa pomeneasca de plati facute in Seychelles, in Mauritius sau in orice alt paradis unde, dupa moartea politica, fermierii se reincarneaza in rentieri.
Basescu, acest Superman alimentat cu prostia celorlalti, nu poate fi doborat cu tehnici pamantene. Schemele clasice, figurile previzibile, lupta fatisa trebuie aruncate la cos. Daca ar exista, baietii destepti din democratie ar sti cum sa fure electricitate din reteaua lui de securisti. Dar, in absenta lor, se pot incerca procedee mai ciobanesti, cum ar fi asfixia cu voturi si fractura de sanse. Daca Ponta si Antonescu ar candida fiecare la presedintie, USL va intra singur in turul doi. Cotroceniul va intra in stapanirea celui mai bine plasat, iar Palatul Victoria va ramane celuilalt. Asta inseamna, pentru USL, 70% din Parlament, 100% din Guvern, 100% din Presedintie, 100% din servicii si Parchete, 60% din Curtea Constitutionala. O dictatura aproape de perfectiune, de la care poate incepe redemocratizarea tarii.
Dar pentru asta iti trebuie un strop de inteligenta, ceea ce face planul absolut irealizabil.