Dragos Moldovan publica in Cronica Romana articolul "O infrangere transformata in victorie", pe care il puteti citi in continuare.
Motiunea de Cenzura initiata de Uniunea Social Liberala, impotriva Codului Muncii a picat, insa alianta proguvernamentala a pierdut. La fel si Guvernul in ansamblul sau. De miercuri, 16 martie, Emil Boc nu mai poate fi considerat primul ministru al Romaniei. Adica nici macar de forma, cu numele, cum era pana acum. Si asta pentru ca cele trei formatiuni politice din Opozitie, prin intermediul liderului senatorilor liberali, Puiu Hasotti, a lovit mortal. E ca un fel de pumn de ala, dat in artele martiale, ramai in viata nu stiu cat timp si mori acasa, ca-ti explodeaza nu stiu ce organ intern. Propunerea de modificare a ordinii de zi a sedintei plenului si de introducere a unei declaratii a Parlamentului Romaniei care sa condamne afirmatiile premierului Ungariei facute cu ocazia zilei de 15 martie a fost devastatoare! Din ce defilau mandri ca niste ratoi, senatorii si de putatii Partidului Democrat Liberal, cei ai Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania, si ailalti, dezertorii de sub comanda ministrului Apararii din Romania, au inceput sa macane panicati si sa zburataceasca haotic pe culoarele Casei Poporului. Pauza de consultari, ala-bala-portocala, spaima si degringolada erau evidente. Emil Boc a intrat intr-o rezonanta politica teribila cu locotenentii lui Marko Bela si Kelemen Hunor. Care la randul lor s-au vazut fata in fata cu un rahat pe care puteau fie sa-l ocoleasca - adica sa declare in mod ferm ca nu impartasesc opiniile premierului Viktor Orban privind Ardealul - ori sa-l manance. Nu au avut o atitudine clara in privinta textului transmis de inaltul oficial maghiar pe ziua de 15 martie. Au prefe rat sa molfaie ceva, ca o fi, ca o pati, ca da, dar sa ne mai gandim, sa punem ceva la cale, "sa nu stricam", vai-vai-vai, cat rafinament si cata grija dragilor, parca n-ati fi de aceeasi etnie cu Viktor Orban. Sa-i lasam insa pe udemeristi care nu au facut nimic altceva decat sa-si reconfirme un anumit statut profesional raspandit pe intreg mapamondul, si la Amsterdam si la Bucuresti.
Sa revenim la romanache astia ai nostri. "Eroul national", Emil Boc, a facut pe el de frica in fata unei posibile rupturi politice cu parlamentarii Uniunii Nationale a Maghiarilor din Romania. (Asa-i, nenea Sebastian Lazaroiu? Ce ziceti, cum interpretati reactiile eroului dumneavoastra? Au fost brave?!) Eu cred ca parintii clujeanului Boc au de ce sa plece privirile cand ies pe ulita. A fost patetic. Se dadea mare pe culoare, dar in fata lui Kelemen Hunor si a lui Marko Bela i se usca gura. Iasca. I se lipea limba de cerul gurii, dupa ce se dadea si el lovit in barbatia de ardelean. Nu mai stia cum sa mai continue. Ca s-o lasam mai moale, sa ne mai gandim, sa facem ceva studiat. Aiurea, ce sa studiezi la raspunsul unei impertinente? Ori ii intorci spatele ori ii tragi o flegma. Primul ardelean al tarii insa, nu! El a lansat strigatul de lupta "sariti, vor sa ne dezbine!". Si imi pare rau, domnule prim-ministru, sa va anunt: au reusit. Ziua de miercuri
16 martie a trecut cum a trecut, dar ea nu va fi uitata prea curand. In orice caz nu pana la alegeri. Din cate stiam eu, Ardealul era fieful electoral al Partidului Democrat Liberal. Probabil ca liderii si strategii acestei formatiuni politice au prevazut ceea ce s-a intamplat miercuri in Parlament si au pregatite actiuni de contracarare a efectelor negative. Pentru ca altminteri pedelistilor, fie ei demnitari sau simpli agitatori, le va fi foarte greu sa colinde muntii Apuseni cerand voturi, dupa ce, scuipati fiind pe obraz de catre primul ministru al Ungariei, n-au facut nimic altceva decat sa lase capul in jos. Si dupa aia, e adevarat, pe la colturi si cu voce soptita, sa protesteze in barba. Emil Boc, Gabriel Oprea, atentie la mine! (Marko Bela, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely, Cseke Attila, voi pe loc repaus.) Puteti sa dati de acum incolo saptejdemii de comunicate, e vax. Reactia trebuia sa fie prompta, pe moment, atunci, pe 15 martie. Ori credeti ca Ungaria ar fi reactionat altfel la o declaratie similara a dumneavoastra, ma scuzati, domnule Emil Boc? Ori Republica Moldova ar fi stat pe ganduri? Pentru ca Parlamentul era in vacanta, legala, de 15 martie, reactia ar fi trebuit sa vina de la Cabinetul dumneavoastra. Pa! Poate ca asta a fost momentul asteptat ca sa va dati demisia, pentru ca de acum incolo oricum nu mai aveti niciun fel de reprezentativitate pentru poporul roman. Asa ca, de ce nu?, tot raul inspre bine.
Agitatia produsa de Opozitie in Parlament a mai subliniat, in tuse groase, hidosul ridicol al unei situatii: felul in care senatorii si deputatii aliantei proguvernamentale sunt consemnati in banci, ca niste scolari pedepsiti sa nu iasa in pauza. Tehnica asta o fi avand efect, da’ repet, e pedeapsa! Aberanta! PENTRU CA SE PORNESTE DE LA PREZUMPTIA DE VINOVATIE!!! Ca dovada, 5 n-au mai suportat si au votat. Cazurile lor vor fi analizate. De rasul curcilor, zau! Au votat impotriva Motiunii de Cenzura. Mircia Giurgiu insa va fi exclus fiindca a votat "pentru", Boc dixit. A doua lovitura de imagine devastatoare pe care a dat-o Opozitia miercuri a fost ca a demonstrat ca actuala coalitie proguvernamentala functioneaza dupa regulile unei scoli de retardati.