Grupul Documentar Alfa (GDA) a intocmit un studiu pe marginea Uniunii Social-Liberale, alianta celor 3 partide din opozitie: PSD, PNL, PC, din care puteti citi in continuare partea a treia.

Cati dintre parlamentarii actuali PSD si PNL vor mai avea colegiu in 2012 intr-un Parlament unicameral de 300 de reprezentanti

In primul rand, primul lucru care trebuie precizat este ca Parlamentul unicameral de 300 de reprezentanti va avea pentru PSD si PNL doar 282 de membrii, din prisma candidaturilor, pentru ca, din start, 18 locuri vor ajunge la reprezentantii minoritatilor nationale.
In conditiile reducerii numarului de parlamentari la 300 si a paritatii PSD-PNL (141 candidaturi pentru social-democrati si 141 candidaturi liberali), in urma simularii noului numar de colegii pentru fiecare judet, se ajunge la concluzia ca unii parlamentari social-democrati nici macar nu vor mai putea candida in judetele lor (20 astfel de parlamentari). PNL este in situatia de a avea un singur parlamentar intr-o asemenea situatie, in judetul Buzau.
Vor fi afectate judetele puternice social-democrate, acolo unde sunt alesi acum un numar considerabil de parlamentari social-democrati si care vor avea de suferit din cauza reducerii numarului de colegii. Aceste concluzii apar comparand efectivele parlamentare de la inceputul lui 2011 cu simularile pentru 2012; luarea in calcul a momentului electoral 2008 ar fi facut si mai dramatica situatia.
Astfel, in cazul PSD, ca urmare a reducerii numarului de colegii si a distributiei paritare de mandate, 20 de parlamentari nu vor mai avea putea candida in judetele pe care le reprezinta acum:
•Arges - 3 parlamentari din cei de acum vor ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Bacau - 2 parlamentari din cei de acum vor ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Braila - 1 parlamentar din cei de acum va ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Caras - Severin - 1 parlamentar din cei de acum va ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Constanta - 2 parlamentari din cei de acum vor ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Dolj - 2 parlamentari din cei de acum vor ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Galati - 1 parlamentar din cei de acum va ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Gorj - 2 parlamentari din cei de acum vor ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Ialomita - 1 parlamentar din cei de acum va ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Olt - 1 parlamentar din cei de acum va ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Salaj - 1 parlamentar din cei de acum va ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Tulcea - 1 parlamentar din cei de acum va ramane fara colegiu in judetul respectiv.
•Vrancea - 2 parlamentari din cei de acum vor ramane fara colegiu in judetul respectiv.
In conditiile situatiei de la acest moment din Parlament, cand opozitia incearca sa atraga parlamentari pentru a demite Guvernul prin motiune de cenzura, cum PSD nu este capabil sa asigure colegii nici pentru actualii sai senatori si deputati (20 din cei actuali raman fara colegiu), este greu de crezut ca va reusi sa ofere unor parlamentari ai puterii argumentele pentru a schimba tabara. Teoretic, doar PNL poate oferi asemenea argumente.
De precizat ca doar un parlamentar PNL se va afla in situatia teoretica de a nu mai putea candida in judetul sau ca urmare a reducerii numarului de colegii (judetul Buzau).