Grupul Documentar Alfa (GDA) a intocmit un studiu pe marginea Uniunii Social-Liberale, alianta celor 3 partide din opoozitie: PSD, PNL, PC, din care puteti citi in continuare partea a doua.

Ce inseamna paritate PSD-PNL intr-un Parlament unicameral de 300 de reprezentanti? Atribuirea mandatelor

De prezentare parlamentara a PSD si PNL (la care se adauga PC) va depinde in principal viitorul guvern, iata de ce vom simula, plecand de la unele sondaje de opinie, cum va arata Parlamentul dupa alegerile generale din 2012 pentru membrii social-democrati si liberali, pe diferite scenarii de lucru.
Parlamentul de 300 de parlamentari a fost validat prin referendumul consultativ, declansat de presedintele Traian Basescu si care a avut loc in 22 noiembrie 2009. Mai mult, asa cum arata declaratiile liderilor PSD si PNL prezentate in capitolul al III-lea, Victor Ponta si Crin Antonescu, ideea de a reduce la 300 numarul de parlamentari este unanim acceptata. Divergente politice exista in legatura cu trecerea la un Parlament unicameral.
Cum, spre deosebire de structura Parlamentului, numarul de reprezentanti se stabileste prin lege organica, putem afirma cu o foarte mare probabilitate ca alegerile din 2012 vor insemna reducerea la 300 a parlamentarilor.
In continuare, pentru alegerile parlamentare din 2012, vom testa efectele unui Parlament de 300 de parlamentari asupra atribuirii mandatelor in doua scenarii electorale diferite si, ulterior, asupra stabilirii candidaturilor in fiecare judet, pornind de la efectivele parlamentare actuale. Avand in vedere vointa electoratului (exprimata la acelasi referendum din 2009), cat si considerente de ordin practic, vom adauga analizei noastre ipoteza suplimentata a Parlamentului unicameral, una posibila pentru 2012 si oricum periferica, pentru infrastructura de partid, in raport cu numarul de reprezentanti.
Pentru diferite scenarii de evolutie, vom incerca sa determinam cu va arata Parlamentul la final de 2012, precum si cum vor arata PSD si PNL.

• Varianta 1: Alianta de 65%
In acest moment, in cele mai optimiste sondaje, PSD si ACD au impreuna 65%. Plecand de la acest scenariu foarte optimist, dar care foarte probabil comporta reajustari ale asteptarilor, vom incerca sa estimam cum s-ar distribui mandatele intre PSD si PNL, intr-un scenariu paritar. Tehnic, ceea ce facem este sa echivalam estimarile ultimul sondaj CSCI (24 ianuarie 2011) si ultimului sondaj CCSB facut public (8 ianuarie 2011) cu rezultatul votului de la generalele din 2012.
Conform ultimului sondaj CSCI :
•PSD - 38%
•ACD - 27%.
Conform ultimului sondaj CCSB:
•PSD - 35%
•ACD - 30%.
Astfel:
•PSD+ACD = 65%
•Transpus in numar de mandate care ar reveni coalitiei: 65% din 282 = 183 mandate
•In caz de paritate:
◦PSD - 92 mandate
◦ACD - 91 mandate.
•Mandate in 2008:
◦PSD: 163
◦PNL: 93
◦Concluzie:
■In caz de paritate, fata de situatia din 2008, PSD ar pierde 71 mandate in timp ce PNL ar pierde doar 4 mandate.
•Mandate in 2011:
◦PSD: 135
◦PNL: 82
◦Concluzie:
■In caz de paritate, fata de situatia actuala a mandatelor, PSD ar pierde 43 mandate iar PNL ar castiga 9 mandate.
Asa cum se poate observa, chiar intr-un scenariu foarte optimist, PSD va avea pierderi dramatice intr-un scenariu paritar cu PNL, un numar considerabil din actualii sai parlamentari (43) riscand sa nu mai fie alesi. Mai mult, PNL este castigatorul aliantei, cu aproximativ 9 mandate in plus in 2012 fata de inceputul lui 2011.

• Scenariul 51% Alianta PSD-ACD - la limita, dar castigatoare
In cazul alegerilor parlamentare, obiectivul minimal al Aliantei PSD-ACD este atingerea obiectivului de 51% din mandate (asumand ca minoritatile nationale vor veni, ca de fiecare data, de partea puterii). Ce ar insemna totusi acest scenariu, castigator pentru conducerile partidelor (vor putea da astfel premierul), pentru reprezentarea parlamentara a PSD si PNL si, mai mult, pentru actualii lor parlamentari
Astfel:
•PSD+ACD = 51%
•Transpus in numar de mandate care ar reveni coalitiei: 51% din 282 = 144 mandate
•In caz de paritate:
◦PSD - 72 mandate
◦ACD - 72 mandate.
•Mandate in 2008:
◦PSD: 163
◦PNL: 93
◦Concluzie:
■In caz de paritate, fata de situatia din 2008, PSD ar pierde 91 mandate in timp ce PNL ar pierde 21 de mandate.
•Mandate in 2011:
◦PSD: 135
◦PNL: 82
◦Concluzie:
■In caz de paritate, fata de situatia actuala a mandatelor, PSD ar pierde 63 mandate iar PNL ar pierde doar 10 mandate.
Asa cum se poate observa, chiar intr-un scenariu moderat optimist, PSD va avea pierderi exagerat de mari intr-un scenariu paritar cu PNL, un numar considerabil din actualii sai parlamentari (63) riscand sa nu mai fie alesi. Mai mult, pierderile PNL sunt minime (10 mandate).