Comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, a declarat intr-un interviu acordat Agentiei Reuters ca ar dori ca Guvernul de la Bucuresti sa il sprijine pe procurorul general anticoruptie, Daniel Morar, in demersurile acestuia de continuare a anchetelor in dosarele importante. "As fi extrem de ingrijorat daca domnul Morar ar fi schimbat din functie", a declarat Frattini, pledand pentru continuarea implementarii investigatiilor practice in dosarele importante din Romania.
"In acest sens, as dori sa-l vad pe procurorul general anticoruptie (...) fiind sustinut de Guvern", a adaugat Frattini. Totodata, el a reiterat ingrijorarile UE referitoare la continuarea reformelor judiciare si a luptei impotriva coruptiei, in Romania, dupa suspendarea presedintelui "reformist" Traian Basescu. "Nu este treaba mea sa evaluez situatia interna. Pentru mine sunt foarte importante rezultatele, desi este vorba de o etapa politica interna destul de dificila", a adaugat el. Pe de alta parte, procurorii anticoruptie romani au dezmintit zvonurile potrivit carora Daniel Morar ar urma sa fie inlocuit in functie.
La randul sau, purtatorul de cuvant al presedintelui Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, a declarat ca masura de suspendare a presedintelui Basescu este "o problema pentru institutiile romanesti si pentru procesul democratic din Romania" si trebuie rezolvata prin mijloace democratice. Referitor la posibilele repercusiuni ale acestor evenimente asupra integrarii Romaniei in UE, Laitenberger a precizat ca Bruxelles-ul va evalua obiectiv si riguros daca Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile stabilite in tratatul de aderare. Un alt oficial UE a declarat, intr-o discutie privata, ca UE este ingrijorata de faptul ca inca o tara central-europeana a cazut prada unei crize politice, la foarte scurt timp dupa aderarea la blocul comunitar. (Carmen Corbu)