Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) s-a delimitat ieri de membrii breslei care au adus omagii regimului comunist, fara a-i numi insa pe "cantaretii partidului".
Astfel, Octavian Lazar Cosma, presedintele UCMR si fost secretar de stat inainte de 1989, a declarat ca Uniunea recunoaste public si regreta faptul ca "membrii acestei bresle au fost colaboratori ai regimului comunist in sensul ca au pactizat cu ideologia timpului, dand la iveala partituri in care au proliferat ideile militante comuniste". Cosma a precizat ca liderii Uniunii nu doresc ostracizarea colegilor lor, adaugand ca cei vizati "nu vor fi dati afara, nu vor suporta asemenea consecinte, mai ales dupa atatia ani". "Dar ii stim si facem o asanare morala", a subliniat Octavian Cosma.
Promotorul acestui gest a fost ministrul Culturii, liberalul Adrian Iorgulescu (foto), care acum trei zile a facut un nou apel ca oamenii de cultura care au facut compromisuri in timpul comunismului sa se retraga din viata publica pentru ca "si-au batut joc de fibra morala a poporului". Uniunea Compozitorilor, pe care Iorgulescu a condus-o pana sa devina ministru, a fost prima care reactioneaza dupa acest nou apel, recunoscand vina unor membri de a se fi inchinat in fata Partidului Comunist.

Compozitorii lui Ceausescu

Liderul Uniunii compozitorilor nu a dezvaluit ieri liste cu compozitorii care au colaborat cu PCR, ci s-a limitat la a aduce in fata presei mai multe discuri omagiale cu muzica usoara si de a extrage dintr-o lucrare publicata in 1995 o lista cu circa 100 de cantece dedicate lui Stalin, care contineau si numele compozitorilor lor. Astfel, printre numele mentionate in dreptul cantecelor comuniste figurau si cele ale maestrilor: Ionel Tudor, George Grigoriu, Andreea Andrei, Temistocle Popa, Marius Constantin, Marius ¥eicu sau Vasile Vasilache. Totdata, Octavian Cosma a adaugat ca, acum, compozitorii spun ca slagare precum "Macarale" sau "Magistrala albastra" sunt compozitii care nu-i reprezinta, desi aceste cantece i-au facut cunoscuti la acea vreme. Cosma a conchis ca au fost si artisti care au avut de suferit in timpul regimului comunist pe motiv ca au refuzat sa colaboreze cu partidul.