Uniunea Civica Maghiara (UCM) va incepe in martie strangerea de semnaturi pentru inregistrarea unui partid politic maghiar, care se doreste a fi o alternativa la UDMR.
Presedintele UCM Covasna, Gazda Zoltan, a declarat ieri ca UCM va functiona in continuare ca organizatie civica, iar in paralel va fi infiintat un partid politic maghiar.
Potrivit aceleiasi surse, decizia a fost luata la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul unei intruniri a conducerii Uniunii Civice Maghiare si a liderilor organizatiilor teritoriale.
Liderul UCM Covasna a afirmat ca in urma unei legislatii discriminatorii si antidemocratice, Uniunea nu a putut participa cu liste proprii la alegerile locale si la cele parlamentare.
“In urma experientelor traite, a fost intarita acea convingere a noastra ca politica maghiara din Transilvania trebuie sa fie independenta si sa aiba la baza programul de autonomie“, a spus Gazda.

FIDESZ tine aproape

Potrivit acestuia, noul partid se doreste a fi o alternativa la UDMR, iar in programul sau un loc esential il vor avea autonomia si infiintarea unui sistem institutional autonom in Transilvania. In cadrul intalnirii de la sfarsitul saptamanii trecute a liderilor UCM, s-a decis ca pana la 8 martie proiectul programului viitorului partid sa fie finalizat. Gazda Zoltan a mai afirmat ca, in demersul lor de a infiinta un nou partid, reprezentantii UCM sunt sprijiniti de cel mai mare partid de opozitie din Ungaria, FIDESZ.
Conducerea UCM s-a intalnit in cursul saptamanii trecute cu reprezentantii conducerii FIDESZ, iar acestia au salutat initiativa Uniunii, a adaugat presedintele UCM Covasna. Pentru ca UCM sa poata inregistra noul partid, trebuie sa fie stranse, din 18 judete, plus Bucuresti, cate 700 de semnaturi, in total cel putin 25.000 de semnaturi. UCM Covasna si-a propus sa stranga in judet cel putin 8.500 de semnaturi.