Ultima jumatate de an a adus ample discutii pe baza votului uninominal, a strans adepti peste adepti, insa nici pana in ziua de azi acesta nu a fost adoptat, iar politicienii nu au ajuns la vreun consens. Deoarece se apropie alegerile, uninominalul a revenit in discutie, iar parlamentarii vor discuta in aceasta sesiune parlamentara soarta acestui tip de scrutin.

Pe intelesul tuturor

Votul uninominal reprezinta alegerea unor candidati in mod individual, opus sistemului de alegere pe liste intocmite de partide. Principalele caracteristici ale acestui tip de vot se refera la faptul ca permite aparitia unor guverne stabile ca urmare a majoritatii stabilite prin vot, dar si faptul ca are drept consecinta nereprezentarea segmentului de electorat care a votat candidatul invins. Votul uninominal are la baza doua versiuni: votul uninominal relativ, care se exprima printr-un singur tur de scrutin, si votul uninominal majoritar absolut, care se consuma in doua tururi de scrutin, daca in primul tur nu sunt obtinute 51% dintre voturi de catre un candidat. Se poate spune, pe scurt, ca uninominalul este un mecanism de votare directa a unor candidati individuali, si nu desemnarea in totalitate a unei liste fixe intocmite pe baza unor criterii netransparente, de catre un partid.

Unul dintre dezavantaje il reprezinta faptul ca, in cazul tarii noastre, exista pericolul ca politicienii compromisi, pentru care niciun partid nu si-ar asuma raspunderea, sa ajunga parlamentari prin pomeni electorale. Cu toate acestea, exista si avantaje, prin faptul ca politicienii corupti sau compromisi nu se mai pot strecura in Parlament sub acoperirea listelor de partid.

Uninominalul lui Basescu

De la forma de baza a uninominalului au aparut mai multe versiuni cu care formatiunile politice sunt mai mult sau mai putin de acord. Unul dintre acestea este si cea a votului uninominal majoritar in doua tururi, cu care a iesit in fata presedintele Traian Basescu, varianta pe care a trecut-o si printr-un referendum care s-a finalizat cam neplacut pentru presedinte. Varianta lui Basescu prevede ca votul pentru deputati si senatori va fi organizat la fel ca la alegerile pentru primari: o circumscriptie - un ales. Astfel, scrutinul pentru deputati si senatori ar urma sa fie organizat la fel ca la alegerile pentru presedinte sau pentru primari.

Acest tip de vot contribuie la marginalizarea politica a partidelor extremiste, indiferent daca acestea sunt acum in Parlament sau pot intra la urmatoarele alegeri. De remarcat este ca nu exista liste suplimentare; in cazul in care in primul tur nu se distribuie mandatul, acesta nu este distribuit prin sistemul listelor, ci este organizat un al doilea tur intre primii doi clasati de la primul tur. Astfel, se elimina cumpararea locurilor, care e posibila in sistemul de vot pe liste.

Totodata acest sistem poate duce la clarificarea relatiilor dintre partide, iar formatiunile politice se pot alia in turul al doilea, cand are loc intrecerea decisiva, pentru a-l sustine pe un candidat mai bine plasat. Acest sistem stimuleaza cresterea performantei individuale a candidatilor, care depind de competenta, onestitatea, capacitatea de comunicare proprii. Prin folosirea acestui tip de vot creste interesul pentru problemele specifice ale fiecarei circumscriptii electorale si ii apropie pe membrii Parlamentului de alegatori. Totodata el obliga partidele sa-si dezvolte o politica reala de resurse umane, bazata pe capitalul uman al circumscriptiei, nu pe importuri, migrari sau transferuri.

Din pacate aceasta forma nu a trecut, iar discutiile pe care le vor purta parlamentarii pe aceasta tema nu prea par a avea mari sanse de izbanda, desi toti se bat cu pumnul in piept ca sustin uninominalul cu toate fortele.

Raspundere asumata

In aceeasi perioada a "nasterii" proiectului uninominalului lui Basescu, Guvernul a venit cu "bomba" asumarii uninominalului, dar pe o alta varianta, aceea a votului uninominal pe sistemul mixt de compensare, care include si o parte de vot pe lista. Existenta listei suplimentare da posibilitatea ca in Parlament sa intre oameni pe care alegatorul nu-i cunoaste, fiind ascunsi de partide pe liste in spatele unui nume cu notorietate. Referendumul lui Basescu a cazut, dar nici aceasta varianta a uninominalului nu a trecut, nefiind promulgata de presedinte, pe motiv ca mai multe articole ar fi fost neconstitutionale, iar uninominalul a ramas ca la inceput, in ceata.

In ultima saptamana liberalii au continuat sa sustina varianta asumata de Guvern, democrat-liberalii pe cea a lui Traian Basescu, conservatorii vor uninominal cum o fi, numai sa treaca mai repede. Cu toate acestea, de alegerile locale ne mai despart cateva luni, iar, daca previziunile privind devansarea parlamentarelor se adeveresc si se vor alipi localelor, atunci acestui tip de scrutin nu-i mai ramane prea mult timp la dispozitie pentru a fi, intr-un fel sau altul, adoptat si folosit in alegerea viitorilor parlamentari. Asteptam deciziile care se vor lua in aceasta sesiune parlamentara in privinta acestui tip de vot, desi viitorul pare tulbure...