Machiaveli.ro : Dan Sova: "Uninominalul pur rezolva criticile aduse, inclusiv cele ale societatii civile"

Senatorul PSD Dan Sova a declarat joi ca sistemul de vot uninominal pur dintr-un singur tur apartine uneia dintre cele mai vechi si mai consolidate democratii din lume, cea din Marea Britanie, si vine sa rezolve toate criticile care au fost aduse de-a lungul timpului inclusiv de societatea civila.
"Imi aduc aminte ca societatea civila este cea care a protestat intai impotriva votului pe lista proportional, pe criteriul ca pe aceste liste participa diversi oameni cu probleme, dupa care a protestat impotriva Legii 35/2008, pe considerentul ca nu era un uninominal adevarat si era tot o varianta de proportional in urma careia au ajuns in Parlament oameni de pe locul doi si trei. Acest sistem de vot este o propunere de vot a USL de un an de zile. Initiativa legislativa apartine domnului Ponta si domnului Antonescu si a fost introdusa prima data in urma cu un an. Nu a fost luata in discutie, asta este altceva. Si PDL, si USL si toata lumea a spus ca este de acord si doreste un uninominal pur intr-un singur tur de scrutin", a afirmat Sova.
Potrivit acestuia, sistemul de vot uninominal pur, intr-un singur tur, este un lucru de care societatea romaneasca discuta inca de la referendumul privind sistemul votului uninominal din anul 2007. "Nu s-a facut altceva decat sa propunem o unificare a sistemului de vot si sa avem si la Parlament pentru deputati si senatori acelasi sistem de vot prin care se aleg primarii si presedintii de consilii judetene", a sustinut social-democratul. El a precizat ca nici un sistem de vot nu este interzis in nicio tara.

Sursa: AGERPRES