PRM vrea sa reinvie hulita perioada a uniformelor din scoli. Partidul lui Vadim Tudor a initiat un proiect legislativ privind obligativitatea purtarii uniformelor scolare in invatamantul de stat si privat, a anuntat ieri la Cluj senatorul Gheorghe Funar.

Funar a afirmat ca uniformele vor trebui purtate incepand cu 1 ianuarie 2006 in sistemul de invatamant prescolar, primar, gimnazial, liceal, dar si in scolile profesionale. “Modelele uniformelor trebuie sa respecte traditiile institutiilor de invatamant si sa fie reprezentative. Acestea sunt stabilite de directorul scolii impreuna cu comitetul de parinti“, a precizat Gheorghe Funar. El a adaugat ca purtarea uniformelor va fi obligatorie la activitatile didactice, la festivitati si in alte locuri unde conducerea institutiei de invatamant considera ca este necesar.
“Cei care au decis dupa 1990 in privinta renuntarii la uniformele scolare au uitat ca in prima jumatate a secolului trecut in invatamantul romanesc era obligatorie purtarea uniformelor scolare. Noi propunem revenirea la traditiile invatamantului romanesc. Nu vrem sa existe discrepante intre elevii cu posibilitati materiale si cei nevoiasi“, a argumentat Gheorghe Funar. Proiectul prevede ca pentru elevii care provin din familii cu venituri mici se va asigura un sprijin financiar din partea statului pentru achizitionarea de uniforme scolare.

Initiativa in sprijinul artistilor

In acelasi timp, Funar a anuntat ca PRM va depune o initiativa legislativa care prevede marirea indemnizatiilor lunare pentru artistii liber-profesionisti. Potrivit acestuia, o astfel de majorare se impune din cauza ca artistii interpreti si executanti au salarii mici.
Gheorghe Funar a spus ca acesti artisti au indemnizatii lunare cuprinse intre 1,7 si 3 milioane de lei. “Noi propunem majorarea sumelor intre 1.500 si 2.000 de lei noi“, a afirmat senatorul PRM de Cluj. Gheorghe Funar a explicat ca in categoria artistilor interpreti sau executanti intra solistii si interpretii vocali de muzica clasica, usoara, folclorica, folk, pop, rock, dirijorii, actorii de teatru si cinema, manuitorii de papusi, balerinii, cascadorii si artistii de circ.