Contractul cu firma maghiara Vegyepszer, care se ocupa de modernizarea tronsonului de drum dintre localitatile Rovinari si Bumbesti-Jiu, din judetul Gorj, de pe DN 66, va fi reziliat de Ministerul Transporturilor.

Societatea din Ungaria nu a realizat, pana in prezent, decat o mica parte din lucrari, cu toate ca investitia este programata sa se finalizeze in toamna acestui an. Prezent la Targu Jiu, ministrul Radu Berceanu a spus ca a demarat deja procedura de reziliere a contractului si in cel mult doua luni va fi pusa in aplicare: "Firma din Ungaria nu are nici o sansa sa finalizeze lucrarile pana in septembrie. Societatea are deja documentele de reziliere pornite si probabil ca, in cel mult doua luni, va fi reziliat contractul. Imediat vom face o noua licitatie pentru a intra un constructor serios care sa lucreze. (...) Problema e ca, la pretul la care au castigat licitatia, nu pot sa faca lucrarea".
Ministrul transporturilor a tinut sa precizeze ca lucrarile de reabilitare a tronsonului vor fi intrerupte pe o perioada mai lunga: "Din nefericire, va dura, pentru ca procedurile de reziliere se vor incheia intr-o luna si ceva, cel mult doua. Daca nu facem aceste proceduri, pierdem la proces. Apoi va fi un proces, care de asemenea, va dura. Si pe perioada derularii procesului, noi nu putem sa dam lucrarea altcuiva".

Rezilierea contractului cu firma maghiara, exemplu pentru constructori

Ministrul Radu Berceanu a declarat ca doreste sa dea un exemplu celorlalti constructori prin rezilierea contractului si ca a dat o ultima sansa firmei maghiare, pe care insa aceasta ratat-o: "Cu o serie de lucrari pe care le-am mostenit sunt foarte multe probleme. Unele din cauza firmelor care au castigat licitatiile si nu se tin de treaba. In cazul acesta, dupa ce am facut cateva vizite acolo, le-am dat o ultima sansa sa revina cu o activitate foarte sustinuta care sa recupereze intarzierile. Am spus foarte clar ca acolo unde lucrurile nu se vor intampla asa, voi merge pana la rezilierea contractelor, chiar daca, de multe ori, asta este o chestiune de nedorit pentru ca trebuie sa reiei toate procedurile. Dar trebuie date cateva exemple de felul acesta pentru a vedea constructorii ca nu ne jucam si ca nu ne pot tine cum vor si sa lucreze cum doresc".
Potrivit ministrului transporturilor, au fost stabilite echipe formate din reprezentanti ai Companiei Nationale de Drumuri, care vor verifica in fiecare zi lucrarile de pe DN 66.

Lucrarile stagneaza

Contractul cu firma Vegyepszer a fost incheiat in septembrie 2007, iar termenul de finalizare a lucrarilor este de 24 de luni. Acest lucru inseamna ca investitia trebuie sa se incheie in toamna acestui an.
Conducerea Consiliului Judetean Gorj a efectuat, saptamana trecuta, o verificare a stadiului de executie a lucrarilor pe DN 66, pe tronsonul dintre localitatile Rovinari si Bumbesti Jiu. In urma controlului s-a constatat ca lucrarile se desfasurau intr-un ritm necorespunzator. Doar cateva utilaje si o mana de lucratori se aflau pe portiunea de drum care trebuie modernizata.