Fostul ministru de Externe Mihai Ungureanu a declarat ieri, in conferinta de incheierea mandatului sau de doi ani, ca lasa in urma sa un minister intinerit, cu 40% diplomati cu varste intre 25 si 35 de ani. Totodata, el a salutat faptul ca MAE a rezistat pe "un involburat ocean politic".
"Voi lasa la cheie un minister intinerit", a precizat el, in cursul prezentarii proiectelor pe care le-a derulat de-a lungul acestor ani. Totusi, el a spus ca proiectele initiate nu sunt incheiate si spera ca succesorul sau sa le continue, mai ales ca unele dintre ele nu ar trebui sa se incheie nici in patru ani. Pe de alta parte, Ungureanu a precizat ca in mandatul sau MAE nu a fost supus presiunilor politice, desi "a navigat pe cel mai involburat ocean politic care a cuprins vreodata Romania". El a respins in mod repetat existenta unor ingerinte in activitatea MAE, mai ales in ceea ce priveste numirile in functii de reprezentare in exterior. "Nici din partea presedintelui, nici din partea premierului nu a existat o presiune pe care sa o fi resimtit pentru numiri de ambasadori", a declarat Ungureanu, adaugand ca ministerul "s-a dovedit corect fata de lege, echidistant politic, atent la cetatean".
Printre initiative, el a mentionat in nota pozitiva schimbarea de discurs politic, de la o diplomatie a camuflajului sau a tacerii la o diplomatie cu voce clara, proactiva; reforma de personal; reformele reprezentarii consulare si diplomatice; aspectul cultural. In ceea ce priveste dimensiunea strategica a politicii externe, Ungureanu a mentionat semnarea Acordului de acces cu Statele Unite, moment despre care a spus ca isi aminteste "cu emotie si cu un sentiment al datoriei implinite". "Am vrut ca aceasta tara sa fie intotdeauna aparata, sa nu fie pusa in pericol. (...) Este cel mai bun lucru care ni se putea intampla", a apreciat el, referindu-se la acordul privind stabilirea de facilitati militare americane pe teritoriul Romaniei.
Ungureanu a mai declarat ca va ramane simplu membru al PNL si, intrebat despre ce va face in viitor, a repetat ca se va ocupa de cei dragi lui. De asemenea, Ungureanu a mai spus ca spera sa se poata intalni si cu presedintele Basescu, pentru a-si lua ramas bun si de la acesta. El a adaugat ca, desi nu va mai fi ministru, relatiile bune pe care le are cu seful statului si cu seful Guvernului vor continua.

Tariceanu nu renunta la Cioroianu

Desi presedintele i-a transmis ieri ca senatorul liberal Adrian Cioroianu nu are suficienta experienta pentru a conduce Ministerul de Externe, seful Guvernului a declarat astazi, la inceputul sedintei de Guvern, ca asteapta in continuare ca Traian Basescu sa semneze numirea lui Cioroianu in aceasta functie. Conducerea Ministerului roman de Externe va fi asigurata, pana la numirea unui interimar, de secretarul de stat Adrian Vierita. Potrivit legii, persoana care ocupa a doua pozitie in ierarhia cabinetului ministerial asigura conducerea in cazul vacantarii postului de conducere a institutiei.