Ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, a declarat cu fermitate, potrivit unui articol publicat de ziarul austriac "Der Standard", ca nu au existat inchisori secrete ale CIA in Romania si ca nu-si poate imagina ca acest serviciu ar fi interogat detinuti fara stirea Executivului roman.
Intrebat de "Der Standard" daca in Romania au fost inchisori secrete ale CIA, el a raspuns: "Nu au existat. Va dau cuvantul meu de onoare".
Pe de alta parte, Ungureanu a spus ca "nu-si poate imagina" existenta unor interogatorii efectuate de CIA in Romania fara ca Guvernul roman sa fie informat.
"In democratii, serviciile secrete se afla sub control democratic", a adaugat el.
Totusi, conform "Der Standard", ministrul s-a plans ca incearca "de luni de zile" sa comunice adevarul in aceasta problematica si a apreciat ca, pe masura ce o persoana este mai sincera, i se acorda mai putina credibilitate.
Cat despre presupusul fax transmis de Ministerul de Externe egiptean si interceptat de Serviciile secrete elvetiene, potrivit caruia 23 de cetateni irakieni si afgani ar fi fost interogati pe o baza militara din Romania, ministrul a precizat ca exista o diferenta intre a citi asemenea relatari si a le da crezare. (A.M.)