DeCeNews: Legatura dintre Isarescu si Ungureanu (Autor: Val Valcu)
La sfarsitul lui 1999, cand Isarescu devenea premier, Ungureanu isi exersa deja abilitatile de engleza, franceza, germana si maghiara la Ministerul de Externe, unde era secretar de stat din 1998.
Isarescu n-a avut un cuvant de spus in privinta aparatului MAE, pe care, de altfel, ca om de sistem, nici nu avea de ce sa-l schimbe. E posibil chiar sa nu se fi vazut niciodata cu Ungureanu. Legatura dintre cei doi o face democratia, sau mai precis lipsa noastra de experienta in exercitiul democratic.
Personaj popular, chiar carismatic, Isarescu a fost primit cu simpatie in fruntea Executivului. Romanii s-au facut ca nu observa ca Isarescu, dupa obiceiul pamantului, si-a lasat loc de intors. Mai precis, nu a renuntat la postul de Guvernator al BNR.
Era o pierdere daca Isarescu ar fi fost obligat sa opteze, dar si un imens castig pentru rigoarea societatii romanesti.
Fiindca multi au spus, de prea multe ori, "lasa ca merge si asa", am ajuns in situatia de astazi. Cand Basescu era popular, oamenilor nu le pasa de democratie sau de respectarea regulilor. Acum regreta si e normal: rigorile societatii din Vest nu sunt mofturi, carora le dai sau nu curs in functie de simpatia pe care ti-o inspira subiectul. Sunt metode de prevenire a abuzurilor celor puternici, fara de care acestia pot sa devina si puternici si rai.
Momentan, Ungureanu pare mai bun decat Boc, ceea ce nici nu e greu. Dar e la fel de imoral ca fosta prim-marioneta a lui Traian Basescu, ramanand la SIE dupa ce s-a angajat intr-o activitate politica. Poate ca Justitia a gasit deja scuza prin care sa justifice gestul. Morala nu o poate face.
Legatura intre Isarescu si Ungureanu este expresia "lasa ca merge si asa". In cazul guvernatorului, riscul era mic, fiindca la Cotroceni se afla un democrat, respectiv Emil Constantinescu. In cazul Ungureanu...

Post scriptum

Demisia de ultima ora este tardiva si, probabil, motivata de teama de repercusiuni legale. Ramane imoralitatea. Cu cateva ore inainte de a demisiona, Ungureanu se arata egal cu Boc, la caracter, conform stirilor din mass media:
Intrebat daca se incalca legea prin faptul ca este inca director al SIE si se implica in politica, Ungureanu a invocat precedentul creat de premierul demisionar Emil Boc.
"Nu se incalca in nici un fel legea. Va aduceti aminte de Emil Boc cand a inceput demersurile pentru a deveni prim-ministru al Guvernului, era inca primar al municipiului Cluj".
Intrebat daca va demisiona de la SIE, Ungureanu a spus : "Este implicit, daca votul va fi pozitiv".
O fi aflat, implicit, ca sef al spionilor, cum voteaza, maine, minoritatile?