Ludovic Orban nu scapa nici o ocazie pentru a-l ataca public pe presedintele Traian Basescu, liderul liberal erijandu-se se pare in portavocea aripii anti-Basescu din PNL. Ultima iesire in acest sens a lui Orban a avut loc sambata, la Harsova, cu ocazia incheierii programului "Alesii locali PNL, responsabili in fata cetateanului". "Doamne, fereste sa se intample vreun rau unui soldat roman! Cred ca nu va mai fi de ajuns ca Traian Basescu sa planga la inmormantare", a declarat Orban, care este de parere ca seful statului urmeaza aceeasi politica de slugarnicie fata de SUA pe care a promovat-o si guvernarea PSD: "Cand se afla PSD la putere, participarea trupelor noastre la conflictul din Irak a fost un gest de slugarnicie fata de SUA. Romania nu are ce sa caute nicaieri. Unii dintre cei care au luat atunci decizia trimiterii trupelor in Irak au participat si la CSAT, prin bunavointa lui Traian Basescu. De aceea, uneori, deciziile sale se confunda cu deciziile lui Ion Iliescu".
Orban nu mai vede nici un motiv pentru stationarea trupelor romanesti in Irak: "Razboiul din Irak a inceput pentru ca exista o amenintare terorista, arme de distrugere in masa. Arme nu s-au gasit, iar in Irak s-au organizat alegeri libere. Deci nu vad ce mai cautam acolo. Noi nu suntem jandarmi". Liderul liberal a respins acuzatiile democratilor cu privire la o incalcare a protocolului Aliantei: "Protocolul nu a fost incalcat. Nu este interzis ca un partid al Aliantei sa aiba initiative proprii, iar despre retragerea trupelor s-a mai discutat. Neoficial, colegii din PD, au fost de acord. Public, nu au mai fost, pentru ca asa le-a spus seful lor, Traian Basescu. Doar nu credeti ca seful democratilor este Emil Boc?!", a punctat, in stilul caracteristic, Orban. Acesta a expus si o serie de cifre care vin in sprijinul propunerii liberale de retragere a militarilor din Irak, dezvaluind faptul ca mentinerea trupelor costa Romania 200 de milioane dolari anual: "Cu acesti bani am putea construi 40.000 apartamente, aproximativ 180 km de autostrada si ar creste pensiile cu 33 euro, in fiecare an". Orban este convins de faptul ca retragerea romanilor din Irak nu ar afecta cu nimic relatiile cu Uniunea Europeana si SUA, dand exemplele Poloniei si Italiei, care au decis sa-si aduca soldatii acasa. La randul sau, deputatul George Dragomir, prezent si al la intalnirea de sambata, isi face griji cat se poate de serioase: "Noi nu vom face fata singuri in acea zona. Sa vedem cum vor raspunde colegii nostri din Alianta si cei din CSAT cand vor muri soldati romani".

PNL regreta ca l-a sustinut pe Basescu si-i cauta inlocuitor

La fel de nemultumit de situatia pozitia romanilor in toata aceasta problema a fost si consilierul judetean Victor Manea: "Daca nu plecau militarii ca voluntari in Irak, ii luam cu arcanul si ii trimiteam, pentru ca aveam aceasta obligatie". Pe fondul acestor nemultumiri, Ludovic Orban a rabufnit din nou impotriva lui Basescu, reluand tema regretelor care macina acum PNL-ul: "Ne pare rau ca ne-am angajat fata de cetateni, pentru a-i determina pe oameni sa voteze cu Traian Basescu. Comportamentul sau fata de PNL este ilogic, absurd. PNL a luptat pentru sa-l promoveze presedintele Romaniei, deci, are dreptul la opinie. Basescu l-a acuzat pe Tariceanu de atentat la interesul national, dar Traian Basescu nu poate defini interesul national. Toate tarile din UE si-au retras trupele. Noi l-a promovat pe Basescu in speranta ca va lupta cu sistemul ticalosit. Dar sistemul ticalosit convietuieste, bine mersi, langa el, in CSAT!". In concluzie, liderul liberal considera Basescu nu mai poate fi sustinut de partidul sau, iar PNL trebuie deja sa-si caute un candidat pentru viitoarele alegeri prezidentiale. Atacul lui Orban a trecut apoi de la Basescu, la oamenii sai de incredere, "plantati" in curtea PNL, Mona Musca si Teodor Stolojan, carora le-a cerut demisia de onoare: "PNL a fost un partid vesel. Dar pozitia pe care a luat-o Stolojan si compania, reflecta o diferenta de opinii. Sunt oamenii care stau pe langa Cotroceni. De Stolojan chiar imi pare rau. Din omul care ajungea presedintele Romaniei, a ajuns un intrigant marunt. Servesc interesele lui Traian Basescu. Daca acesti oameni mai au o urma de bun simt, sa-si dea demisia din PNL".

Tariceanu, considerat de colegi "nedemn, iresponsabil si descalificant"

Intamplator sau nu, tema demisiilor a fost una foarte utilizata zilele acestea in randurile liberalilor. Astfel, pe langa demisiile lui Stolojan si Mona Musca, cerute de Orban de la Harsova, ministrul Teodor Atanasiu a cerut demisiile colegilor sai de Guvern, Mihai Razvan Ungureanu si Sebastian Vladescu, pentru ca nu au votat in CSAT pentru retragerea trupelor romanesti, dupa cum suna sarcina de partid. Pe de alta parte, Teodor Melescanu considera solicitarea lui Atanasiu drept neserioasa, dar apele au fost de-a dreptul tulburate in momentul in care aripa liberala pro- Basescu a iesit ieri cu un document de o virulenta incredibila la adresa lui Tariceanu. Astfel, Teodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Raluca Turcan, Cristian Boureanu si Mircea Cinteza au semnat un document prin care cer liberalilor "organizarea unei platforme politice alternative la reteaua intereselor de grup impusa partidului de Calin Popescu-Tariceanu". Semnatarii condamna gestul lui Tariceanu si a lui Atanasiu de a cere retragerea trupelor romanesti, acuzandu-i pe cei doi ca "au incercat sa manipuleze in scopuri politicianiste temerile, nelamuririle si sentimentele populatiei, intr-un mod nedemn, iresponsabil si descalificant".