Recent, a facut valva informatia ca premierul demis (interimar) Emil Boc este interesat sa candideze pentru fotoliul lasat liber de liberalul Bogdan Olteanu, in Parlament. Boc nu mai e nici prim-ministru, nici primar de Cluj, a ascultat orbeste de Basescu si a ramas pe dinafara. El are nevoie de o palarie politica.
Numai ca evenimentele se precipita. Din ultimele informatii furnizate Inpolitics de surse pedeliste, Boc are un competitor de calibru pentru postul respectiv, motiv pentru care s-a si grabit sa bata in retragere, declarand ca nu este interesat de fotoliul de deputat.
Concret, pe culoarul lasat liber de Bogdan Olteanu se gandeste foarte serios sa se inscrie Traian Basescu. Asta pentru ca alegerile pentru locul de deputat al lui Olteanu au fost programate pe 17 ianuarie, cand Basescu va sti ce e cu el.
Daca mai ia un mandat de presedinte, culoarul deputatiei ii ramane lui Boc, iar PD-L va face totul pentru ca liderul sau sa iasa, din nou, deputat.
Daca Basescu pierde presedintia, situatia se complica. Numai naivii cred ca el va face ce a anuntat oficial, anume un periplu de un an pe mare. In realitate, Basescu va trebui, la modul cel mai pragmatic cu putinta, sa isi analizeze viitorul politic si felul cum va putea sa minimalizeze necazurile care se intrezaresc la orizont in ceea ce il priveste. Mai ales ca el raspunde pentru soarta unui intreg clan.
Iar fotoliul de parlamentar il poate ajuta, in mare masura, sa fie mai putin hartuit de adversarii politici, lucru dovedit cu brio si de Adrian Nastase.
Mai mult, PD-L poate decide sa o revoce pe Roberta Anastase din functia de presedinte al Camerei, lucru permis de regulament, iar Basescu poate face o negociere cu UDMR si cu unii parlamentari alesi pe spranceana, gen Oprea si altii, sa-l voteze pentru a-i lua locul Robertei.
Sesiunea din februarie 2010 a Parlamentului bicameral l-ar putea plasa, deci, pe Basescu in postura de al treilea om in stat, ca presedinte al Camerei Deputatilor. Pentru Basescu ar fi mana cereasca, dar pentru Parlamentul Romaniei va imaginati circul care ar urma.