Presedintele Traian Basescu i-a trimis, ieri, ministrului Justitiei, Monica Macovei, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nagy Zsolt, informeaza Administratia prezidentiala. Presedintele a trimis cererea in temeiul prevederilor Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform sursei citate, decizia sefului statului are la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita in urma sesizarii facute de Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre Nagy Zsolt. Comisia speciala, in baza articolului 16 din Legea 115/1999 si in componenta stabilita prin Decretele 82/2005 si 903/2006, a procedat la verificarea acestei sesizari si, in baza analizei efectuate, a intocmit un raport.
"In concluziile Raportului se arata ca 'dupa analiza sesizarii, a declaratiilor ministrului Nagy Zsolt si a materialului probator pus la dispozitie de Parchet si de ministrul Nagy, Comisia nu recomanda clasarea, dar nici nu se poate pronunta in sensul existentei unor indicii temeinice privind comiterea de catre ministrul Nagy a vreuneia din infractiunile nominalizate in sesizarea Parchetului. De aceea, Comisia propune continuarea cercetarilor, cu sau fara inceperea urmaririi penale, pentru a se putea confirma sau infirma implicarea ministrului Nagy Zsolt in savarsirea vreunei fapte prevazute de legea penala, tinand cont si de mentiunile din referatul Parchetului privind existenta unor probe in curs de administrare'", se arata in comunicat.
Presedintia mai precizeaza ca Traian Basescu a decis sesizarea ministrului Justitiei pentru inceperea procedurilor legale de urmarire penala a lui Nagy Zsolt, apreciind ca justitia este singura in masura sa procedeze la cercetarea faptelor pentru clarificarea situatiei juridice a persoanelor presupuse a fi implicate in fapte penale. Conform sursei citate, seful statului l-a informat pe Nagy Zsolt despre decizia privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala.
Potrivit legii, decizia privind suspendarea din functie a ministrului pe durata cercetarii penale ii apartine sefului statului. Presedintia nu a precizat daca Basescu a luat o hotarire in acest sens in privinta lui Nagy Zsolt.