Propunerile de legalizare a relatiei dintre Regia de Apa si Regia de Termoficare sunt diametral opuse, fiecare dintre cei doi furnizori din Banie incercand sa traga spuza pe turta lui in privinta facturarii apei incalzite si livrate populatiei.
Regia Autonoma de Apa incearca sa obtina avizul consiliului local pentru perfectarea unui contract de furnizare cu "colega" sa, Regia Autonoma de Termoficare, astfel incat prima sa-i poata factura celeilalte apa pe care i-o livreaza in vederea incalzirii si distribuirii catre craioveni. Si Termoficarea vine cu o propunere, insa ideile celor doua regii de autoritate publica nu au nici un punct comun, cu exceptia faptului ca fiecare isi exprima oficial intentia de a incheia un act cu cealalta. In vreme ce Regia de Apa solicita clauza de facturare catre Regia de Termoficare a apei pe care i-o da, intr-un contract ferm, Termoficarea ar vrea un protocol de furnizare cu Apa in sensul inregistrarii volumelor de tranzit, pe care le trimite insa pentru facturare tot catre beneficiari.
Propunerile fac parte dintr-un proiect care urmeaza a fi dezbatut peste cateva zile in plenul legislativului din Banie. Ambele parti aduc in sprijin texte de acte normative, exemple de intelegeri din tara si o adresa a Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Serviciilor de Gospodarire Comunala (ANRSC), care recomanda incheierea unui contract, dar nu precizeaza un temei legal.
Traseul pagubos al apei
Trebuie precizat ca traseul de la "materie prima" la "produs finit" al apei calde porneste de la Regia de Apa si intersecteaza Regia de Termoficare in punctele si centralele termice ale acesteia, unde, printr-un proces tehnologic, sufera modificari ale temperaturii, dupa care este directionata catre populatie. Termoficarea nu a platit insa niciodata apa primita Regiei de Apa, indemnand-o sa-si recupereze banii direct de la clienti si invocand lipsa unui contract.
Regia de Apa, la randul sau, nu a putut factura contravaloarea produsului furnizat catre Termoficare, iar ce a incasat de la craioveni nu a corespuns cu cantitatea furnizata, din doua motive: nu exista contoare de apa calda la peste jumatate dintre scarile de bloc, asadar nu se poate estima exact volumul; pierderile dintre punctele, respectiv centralele termice si imobile nu sunt controlate de Regia de Apa, ci de Termoficare. Astfel a aparut in conturile Regiei de Apa o gaura de 21 de miliarde de lei vechi, descoperita la inceputul anului de Camera de Conturi, care a mai aratat ca unitatea nu a incheiat contracte decat cu aproape 6.000 de persoane fizice si juridice dintr-un total de 20.000 de utilizatori racordati la sistemul de alimentare. Controlorii au mai dispus reglementarea situatiei pana pe 30 iunie 2006, astfel ca fostul sef al Regiei de Apa, Gheorghe Popescu, a solicitat medierea municipalitatii, angajandu-se sa vina cu propuneri. "Unitatea noastra a cerut de mai multa vreme Termoficarii perfectarea unui contract, insa aceasta a refuzat. In baza contractului, ar fi putut fi facturata apa livrata in punctele si centralele termice direct Termoficarii, fara alte complicatii", a declarat Virginia Davidescu, directorul economic al Regiei de Apa. "Regia de Apa vinde populatiei, nu Termoficarii. Noi facturam doar energia termica", este singura explicatie pe care directorul Termoficarii, Tatian Tudorache, a dat-o in sprijinul refuzului de a contracta serviciile Regiei de Apa.