Stelian Tanase (foto) publica in Adevarul un articol intitulat "Expirat", pe care il puteti citi in continuare.
'Daca Basescu a sperat sa se intample o minune si sa revina in gratii cu un discurs bun, ei bine, minunea nu s-a produs.
Nu am inteles de ce s-a dus Basescu la Parlament sa tina un discurs. Orice analize as face, nu rezulta nimic. Presa nu a detectat ce a vrut sa ne comunice cea mai autorizata voce din Romania. Momentul a fost prost ales. Omul chiar nu a avut ce sa spuna. A rostit fara convingere un discurs mecanic, scris de niste consilieri fara imaginatie. Mi-a dat impresia de defazare, de artficial, de ins care nu se afla unde trebuie. Presedintele nostru nu mai are nicio legatura cu ce se intampla in Romania reala. Nici Constitutia nu il obliga sa se arate reprezentantilor poporului ca sa zici ca a fost obligat de reguli. Sa fie vorba de un moment politic pe care instinctul sau politic l-a depistat ca periculos? Sa fie teama de valul de proteste care e pe cale a se produce? Mira-m-as! In asemenea zile de angoasa, de criza, de nesiguranta, de dezamagire, de teama, aparitia sa publica nu face decat sa atate revolta, demonii, resentimentele impotriva lui. Nimic nu ii cerea sa vina acum cu un incolor mesaj catre tara. Si cu, si fara aparitia sa, ce ne-a spus domnia sa e tot aia. Noi ramanem cu ale noastre. Trebuia sa stea linistit la Cotroceni din diferite motive de bun simt. Unul ar fi ca azi este mai putin popular ca niciodata si ca autoritatea sa este la punctul cel mai de jos din 2004 incoace. Orice expert cumsecade ar fi trebuit sa ii spuna ca era bine sa stea low profile pana trece furtuna. Sa vina acum in fata Parlamentului a fost un gest cu totul nepotrivit. S-a vazut perfect ca nu mai are ce sa ne comunice. E lipsit de mesaj si de solutii. Incearca sa castige timp si sa supravietuiasca impreuna cu regimul lui de pe o zi pe alta.
Nimeni nu l-a ascultat, nici macar fidelii. Pana si ministrii in prezidiu erau plictisiti si abia isi ascundeau cascatul - nu de teama vorbitorului, ci a televiziunilor. Ii inteleg, aceia stiu textele pe dinafara. Nu e de mirare ca am vazut in fotolii destui alesi (chiar cand Basescu anunta ca iar mergem la FMI sa cersim) citind ziare, jucandu-se pe calculator, vorbind la telefon. Restul salii a fost goala dupa ce Opozitia a parasit incinta. Zilele cand starnea entuziasmul s-au dus definitiv. Daca Basescu a sperat sa se intample o minune si sa revina in gratii cu un discurs bun, ei bine, minunea nu s-a produs. Pana si amicii lui politici il vad ca pe un sef expirat si se gandesc serios la epoca post-Basescu.
Dorinta de a sfida vadita sa impopularitate, insistenta de a se adresa parlamentarilor ca patron al clasei politice, arata ca inca nu s-a dezmeticit. Pare sa ignore sondajele, dar si ce spune lumea. Nu se intreaba de ce ies oamenii in strada. Nu se omoara deloc de ceea ce scrie atat de critic presa despre prestatia sa. La ce bun! Inca nu e dispus sa isi accepte soarta. Ceasul adevarului pentru Basescu inca nu a venit. E un combatant tenace care se agata de draga lui putere cu toate instinctele lui indelung exersate. Chiar si in infrangere ramane un redutabil "animal politic". Paradoxal, discursul lui inutil de marti probeaza exact acest lucru.'