O prezentare intocmita de Biroul de audit public intern din cadrul Consiliului Judetean Dolj a aruncat ieri in aer activitatea angajatilor institutiei. Documentul releva grave deficiente in activitatea din anul 2005 a consiliului, precum si a institutiilor subordonate.
Desi in prezentarea realizata de Biroul de audit public intern, care face parte din raportul de activitate pe 2005 al presedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, se specifica faptul ca auditarea s-a facut atat in cadrul aparatului propriu al CJ, cat si la institutiile subordonate consiliului (in total, 28 de entitati publice auditate), nu sunt nominalizate institutiile in cadrul carora au fost constatate abaterile, ci doar domeniile auditate. Acesta este si motivul pentru care angajatii din CJ Dolj, care au aflat de continutul prezentarii de la reprezentantii presei, s-au declarat indignati de modul in care a fost redactat documentul. Spre exemplu, in cadrul domeniului "Resurse umane", concluziile trase de reprezentantii biroului de audit sunt uluitoare: incalcarea prevederilor legale in domeniu, management defectuos al resurselor umane si, mai grav, cheltuirea nelegala a unor fonduri publice.
Ecaterina Marin, sefa Serviciului Organizare Resurse Umane din cadrul CJ Dolj, a declarat ca, din perspectiva in care este realizata prezentarea, oricine citeste concluziile trase de angajatii biroului are senzatia ca neregulile au fost constatate in cadrul serviciului pe care il conduce. "Nu pot sa cred asa ceva! Cum este posibil sa nu mentioneze institutia unde au fost semnalate probleme?! Pai, cel care citeste ce scrie aici are impresia ca la noi s-au descoperit lucrurile astea si in cadrul serviciului nici macar nu s-a facut auditare in 2005. Mai mult, aici se mentioneaza 'calcularea eronata a salariului si indexarea eronata', iar termenul de 'indexare' nu a mai fost folosit in anul 2005, fiind inlocuit cu 'crestere salariala', deci nu este nici macar corect ce s-a scris aici", a precizat Ecaterina Marin.
Concluzie generala: cheltuirea nelegala a unor fonduri publice
La fel de revoltat s-a declarat si Valentin Chiata, directorul Directiei Tehnice din CJ Dolj, care are atributii si raspunde pentru alt domeniu auditat. Achizitiile publice au intrat si ele in vizorul reprezentantilor biroului de audit, iar in prezentarea intocmita de acestia se mentioneaza si concluziile foarte grave la care s-a ajuns. Printre aspectele negative constatate in 2005, in cadrul domeniului de achizitii publice se numara "deficiente la documentatia privind elaborarea si primirea ofertelor (sapte situatii), la achizitia de combustibil pentru incalzit s-a aplicat procedura de cumparare directa, in loc de selectie de oferte (o situatie), achizitia la preturi mai mari decat cele din oferte" etc., cei care au intocmit prezentarea mentionand printre concluzii "cheltuirea nelegala a unor fonduri publice". Directorul Chiata s-a aratat si el deranjat de faptul ca reprezentantii biroului de audit nu au catadicsit sa mentioneze institutia sau directia unde au fost constatate neregulile. "Aici sunt lucruri foarte grave si, intr-adevar, cine citeste ar putea sa creada ca la noi au fost descoperite problemele. Trebuia sa realizeze intr-un alt mod prezentarea", a spus Chiata. Cu toate ca prezentarea vorbeste despre probleme grave pe care le-a avut CJ Dolj in 2005, Ion Prioteasa, presedintele consiliului, in subordinea caruia se gaseste biroul buclucas, s-a multumit sa declare ca toate aspectele constatate au fost rezolvate in timp util de institutiile sau directiile vizate, fara a le nominaliza.
Seful biroului, plecat in Marea Britanie
Indignati de documentul care va fi prezentat azi in cadrul sedintei ordinare a consiliului judetean, angajatii din institutie au incercat sa-l contacteze pe seful Biroului de audit intern, Ion Leonte, sau pe un alt reprezentant al biroului. Au aflat insa ca Leonte este intr-o deplasare in Marea Britanie, iar la ora la care a fost semnalata problema nici un salariat al biroului nu a raspuns la telefon. Mai mult, dorind precizari cu privire la concluziile prezentarii, reprezentantii presei au incercat sa le obtina de la singurul angajat al biroului prezent in sediu, care a declarat insa ca nu poate oferi mai multe detalii.