Parlamentarul PPE Markus Ferber a trimis vineri o scrisoare comisarului Franco Frattini in care cere analizarea posibilitatii activarii clauzei de salvgardare pe Justitie. Ferber, unul dintre cei mai critici europarlamentari fata de integrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007, considera ca atitudinea Comisiei Europene fata de Romania nu este suficient de ferma. Popularul european mai tine sa arate ca UDMR, care a votat suspendarea lui Basescu, nu corespunde valorilor PPE si ca PD indeplineste aceasta conditie.

Solicitarea lui Markus Ferber de a se analiza posibilitatea unei activari a clauzei de salvgardare pe Justitie este insotita de mai multe critici ale parlamentarului popular german fata de functionarea DNA. Potrivit lui Ferber, independenta acestei institutii a fost asigurata in trecut de presedintele Traian Basescu si de Monica Macovei, dar acum se inregistreaza regrese. "Sunt foarte ingrijorat de ultimele evenimente, fiindca independenta Departamentului National Anticoruptie a fost diminuata de ministrul Justitiei", a declarat Ferber, citat de "Deutsche Welle". Aceleasi critici din partea parlamentarului european au vizat si modul in care a fost modificata Legea ANI. Pe de alta parte, Timmo Summa, expert din cadrul Comisiei Europene pentru Romania, a declarat ca pana in iunie nu se va lua nicio masura impotriva Romaniei. Cat despre Agentia Nationala de Integritate, Summa crede ca aceasta "poate sau nu sa aiba efect", dar ca "totul depinde de implementare". In legatura cu suspendarea presedintelui Romaniei, expertul Comisiei apreciaza ca "se consuma atata energie intr-o lupta interna in loc sa se adopte reformele necesare". "Dar, intr-o democratie, se gasesc intotdeauna instrumente pentru iesirea din criza", a mai spus Summa.

Ferber critica UDMR pentru suspendarea lui Basescu

Parlamentarul Markus Ferber s-a exprimat foarte critic in privinta modului in care UDMR s-a comportat in situatia procedurilor de suspendare a presedintelui Traian Basescu. El a sustinut ca va propune colegilor din Partidul Popular European masuri dure impotriva democratilor maghiari, inclusiv excluderea UDMR din grupul popularilor europeni. Ferber sustine ca aceasta formatiune membra a PPE-DE nu mai corespunde valorilor popularilor. "Am multe indoieli ca acest partid (UDMR) a inteles ceea ce a negociat cu grupul PPE-DE din Parlamentul European. Ne-am inteles cu ei ca toate aceste reforme necesare trebuie sa fie sustinute. De asemenea, suntem dezamagiti ca acest partid a votat pentru suspendarea presedintelui in Parlament. Nu suntem multumiti cu acest rezultat. Acesta arata ca Partidul Democrat este partidul care se potriveste valorilor noastre si trebuie sa ne gandim cum sa procedam cu minoritatea maghiara in viitor. Acest partid nu mai corespunde valorilor noastre", a afirmat europarlamentarul german.

Marko Bela: PD vrea sa aduca dovada unei sustineri din exterior

In replica la afirmatiile lui Ferber, presedintele UDMR crede ca este posibil ca demersul parlamentarului german sa fie influentat de democratii romani. Markó Béla a declarat ca stie ca reprezentantii PD in Parlamentul European fac in aceasta perioada un lobby intens printre europarlamentari, in special printre cei ai PPE, pentru a obtine declaratii si a aduce dovada unei sustineri din exterior. "Nu sunt de acord sa ne rezolvam problemele interne printr-un lobby extern", a spus presedintele UDMR. El a aratat ca UDMR a fost criticat vehement in ultimii ani, cand facea anumite declaratii in exterior, legate de problemele Romaniei. "Acum cativa ani am fost criticati vehement cand am spus in exterior o problema interna si acum observ ca PD foloseste intens aceasta metoda", a adaugat Markó Béla.