Presedintele PD, Emil Boc, a lansat propunerea unui pact de neagresiune luni seara la un post central de televiziune. El a raspuns astfel avertismentului liberalilor. potrivit carora PNL va riposta daca democratii vor ataca partidul lor in timpul campaniei electorale. Propunerea lui Boc a fost acceptata, in principiu, de liderul liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu, care a pretins ca partidul sau va da dovada de toata bunavointa.Tariceanu a evitat sa precizeze insa cand ar putea fi parafat un astfel de document si a spus ca are mari indoilei cu privire la respectarea pactului. El a sustinut ca are experienta celor 17 ani de politica si poate spune ca modul in care se desfasoara competitia electorala duce, cel mai adesea, la incalcarea unor intelegeri de acest gen, care, de cele mai multe ori, s-au dovedit a fi depasite de realitatea unei campanii. Protocolul PNL-PD reglementeaza oarecum situatia in sensul in care sunt interzise declaratiile critice si schimbul de atacuri intre cele doua formatiuni politice, insa si liberalii, si democratii au incalcat in repetate randuri prevederile documentului care sta la baza functionarii Aliantei.
Liderul liberal, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ieri la Sinaia ca PNL va avea o politica pragmatica, PD nefiind singura solutie de colaborare, si a sustinut ca liberalii au foarte multe variante. "Din punctul meu de vedere, PD a luat decizia de a rupe Alianta D.A. si de a o ingropa definitiv. Am observat ca PD vrea sa faca o politica pragmatica, ca sa nu spun o politica cinica. Vreau sa declar raspicat ca, daca PD a ales aceasta solutie, PNL-ului nu-i ramane decat o singura varianta: sa trecem si noi la o politica pragmatica, ceea ce inseamna ca nu exista ca singura solutie colaborarea cu PD. Avem un evantai intreg de solutii si mult mai multe decat isi inchipuie unii", a declarat Tariceanu.

Pactul de neagresiune = "fariseim politic"

Potrivit liderului PNL, Alianta D.A. "a intrat in moarte clinica", iar liberalii constientizeaza acest lucru "cu regret".
Intrebat care sunt solutiile de colaborare ale PNL, Tariceanu a sustinut ca "liberalii nu vor face alte aliante". "Valoarea ideilor liberale in Romania nu este expirata. PNL are ca principala optiune afirmarea ideilor principiilor proprii", a spus premierul, numindu-l, totodata, pe Traian Basescu "cordonul ombilical al democratilor, care ii ajuta sa se hraneasca si sa se mentina". "Campania de neagresiune este un fel de fariseism politic. Am spus ca noi nu avem nimic impotriva, dar, avand in vedere modul in care functioneaza PD, am indoieli privind operationalitatea lui. Sigur, am incredere in Blaga si in Videanu, dar deciziile finale le ia presedintele informal al PD, care este Traian Basescu", a comentat Tariceanu.

Liberalii si popularii europeni saluta divortul

Liderul grupului Liberal Democrat din Parlamentul European, Graham Watson, a declarat la BBC ca saluta participarea PNL pe liste proprii la alegerile pentru PE din 13 mai. Liderul grupului ALDE e de parere ca e natural ca PNL si PD sa participe pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European, mai ales ca formatiunile Aliantei D.A. nu au fost prea apropiate in ultima vreme. Potrivit unor surse din PPE, europarlamentarii populari considera normal ca partidele sa aiba liste comune numai daca apartin aceluiasi grup european. Romania are repartizate 35 de posturi in Parlamentul European. Conform rezultatelor alegerilor parlamentare din Romania din 2004, PNL are acum 7 europarlamentari.