Consilierii locali PUR tin mortis sa-si pastreze reputatia de "ciolanari”. Marti seara, umanistii ne-a amintit ca, atunci cand vine vorba de buzunar, bunul simt nu mai are ce cauta in propozitie. Liberalul Vasile Parlog, initiatorul Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Local, i-a dat dreptate primarului Nicolae, dar nu s-a putut opune colegilor din Alianta. Azi se va negocia forma finala a actului normativ iar joi se va afla, inca o data, pe ordinea de zi a CL.

In seara zilei de marti, cei prezenti in Casa Casatoriilor s-au putut bucura de un spectacol pe cinste. Consiliul Local s-a intrunit in sedinta extraordinara. Singurul punct discutat de reprezentantii nostrii in legislativul local a fost regulamentul de organizare si functionarea a CL. Cum se stie, acest act a mai fost supus atentiei consilierilor si cu alte ocazii. Ieri, ca si la celelalte sedinte, proiectul de HCL nu a trecut. Motivul este unul simplu: pesedistii au refuzat sa-l voteze. Pentru o mai buna intelegere amintim ca, in urma cu o luna, acelasi regulament, al carui initiator este consilierul liberal Vasile Parlog, a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local. Actul normativ avea sa fie retras de primarul Dumitru Nicolae in urma cererii facute de umanisti de a se scoate art. 30. Dintre prevederile acelui articol enumeram: directorul unitatii din subordinea CL sa aiba studii superioare, salariul acestuia sa fie mai mic decat cel al primarului, edilul sef coordoneaza activitatea acestor societati.

Spieretoarele
La sedinta de marti proiectul nu mai continea art. 30 iar forma articolului 26 punctul "c” a fost schimbata. Initiatorul actului, liberalul Vasile Parlog, a explicat ca a scos articolul "infiorator" deoarece nu are nici o legatura cu modul in care CL isi desfasoara activitatea. Acesta va fi luat in discutie cu o alta ocazie si sub o alta forma. Cum era de asteptat, edilul sef a reamintit ca el reprezinta 55% din vointa galatenilor si prin urmare are dreptul de a se implica in activitatile ce influenteaza viata orasului. Punctul c din art. 26, in forma initiala, arata ca membrii Consiliului Local nu pot fi directorii la unitatile Consiliului Judetului Galati. Insa, o asemenea prevedere nu putea fi tolerata. Consilierul local PUR Razvan Avram este director la Centrul Cultural Dunarea de Jos, aceasta institutie se afla in subordinea CJ. La randul lor, pesedistii au ripostat amintind ca Florin Popa, consilier PSD, a fost suspendat din functie tocmai pentru ca era director la APDM, iar aceasta unitate nu are nici o legatura cu CL si Primaria municipiului. In consecinta, au emis pretentia ca, in cazul in care vor vota regulamentul in forma dorita de cei din "tripla alianta", Florin Popa sa-si reia locul in legislativul local iar prefectul Mihai Capra sa-i ceara scuze.

"Invatatura multa aduce stricaciune la minte"
Unul dintre motivele pentru care umanistii au sustinut ca nu e nevoie de studii superioare pentru a conduce o unitate de interes local este faptul ca mai multi oameni de afaceri prosperi nu au urmat cursurile unei facultati. In opinia acestor oameni sunt importante doar calitatile de manager. Poate ca au ei dreptate, dar tot nu am inteles cum sunt testate calitatile de manageri ale celor pe care CL i-a numit in functii de conducere la Apa-Canal, Apaterm, Constructii si Reparatii, Administratia Zonei Libere, Transurb.

Surpriza la vot
Cum discutiile nu se mai terminau, s-a trecut la vot. Cei ce detin majoritate in legislativ, alianta PNL-PD-PUR, au propus si impus votul secret. Probabil credeau ca in acest fel doi-trei pesedistii vor fi tentati sa tradeze. Din cei 27 de consilieri, 10 apartin PSD-ului. Regulamentul nu putea trece decat cu votul a doua treimi. Era clar ca fara pesedisti nu se putea face nimic. In sala erau prezenti reprezentantii celor trei partide care fac cartile in administratia locala, consilierul PRM - Alexandru Georgescu si doar opt consilieri PSD.
Chiar daca votul a fost secret, 10 consilieri s-au declarat impotriva proiectului de HCL. Banuiala noastra este ca alaturi de pesedistii, consilierul peremist si liberalul Vasile Parlog au fost cei ce s-au opus. Nu mai e un secret ca PRM face jocul PSD-ului si e un factor esential in economia aliantelor din Consiliu.
In ceea ce-l priveste pe Vasile Parlog, liberalul s-a aratat in mai multe randuri de aceeasi parte cu primarul atunci cand a venit vorba de administrare a unitatilor din sibordinea CL.
Pentru iesirea din criza, maine, o comisie formata din reprezentanti ai fiecrui grup politic din CL, va cauta o solutie. Primarul Dumitru Nicolae va lua parte la discuti in calitate de presedinte al PSD Galati. Joi, in cadrul unei sedinte ordinare a CL, actului normativ va fi supus inca o data votului.