Acad. Ioan Scurtu : Afirmatiile presedintelui Basescu despre maresalul Ion Antonescu sunt jignitoare la adresa Angliei, SUA sau a Frantei
e-politic.ro informeaza : Ioan Scurtu: Traian Basescu a intors spatele Regelui Miha
• Declaratiile domnului Traian Basescu la adresa maresalului Ion Antonescu, in care a zis ca si el a procedat la fel, ca ar fi dat la fel acel ordin sa se treaca Prutul, cum le vedeti?
• In primul rand, cred ca niciodata domnul Basescu nu ar fi putut sa se ridice la nivelul maresalului Ion Antonescu, ca sa poata sa dea un asemenea ordin. In al doilea rand, chestiunea este foarte complicata si nu tine de nivelul si mentalitatea dansului. Asta e o discutie pe care o poarta istoricii, politologii, oamenii de stiinta si care nu trebuie sa devina obiect de parada sau de a arata ce vitejie avem noi astazi in 2011, daca era in 1941, deci acum 70 de ani. Este o declaratie cu totul deplasata si care arata ca de fapt orizontul dansului de lider politic este destul de relativ, sa intri intr-o asemenea disputa, sunt convins ca si americanii si englezii si francezii o sa se simta la fel de vexati, pentru ca in fond Uniunea Sovietica era aliata atunci cu aceste mari puteri, care desigur ca ele nu pot sa accepte altceva decat ca ele au obtinut victoria impotriva fascismului, a hitlerismului, a lui Hitler, a lui Antonescu, a lui Mussolini.
• Care este diferenta dintre domnul Iliescu si domnul Basescu in ceea ce priveste viziunea asupra monarhiei si a Regelui Mihai?
• Este o realitate ca in timpul presedintiei lui Iliescu Regele Mihai a venit in tara, si-a capatat resedinta, si-a capatat o parte din avere, a fost invitat la Palatul Cotroceni, au participat la ceremonii si la diverse alte activitati impreuna, si la Academia Romana a fost o festivitate, si la Palatul Cotroceni, si la Targoviste, am participat si eu la asemenea activitati, intr-o maniera civilizata si fireasca in relatiile dintre cei doi sefi de stat. Domnul presedinte Basescu a adoptat o alta atitudine. Adica sa intorci spatele unui personaj care apartine istoriei si care totusi si-a legat numele de actul de la 23 august 1944, care i-a atras decorarea lui si de catre sovietici si de catre americani, si aprecierea generala internationala.
• Domnul Iliescu v-a spus vreodata ca a regretat acel moment de la inceputul anilor 1990, incidentul cu Regele Mihai?
• Nu am discutat, dar eu sunt convins ca a fost influentat de anumite persoane care cautau sa acrediteze ideea ca monarhia ar putea sa fie restaurata in Romania. Dar realitatea a demonstrat ca nu a fost vorba de asa ceva.
• Atacul lui Traian Basescu la adresa Regelui are legatura cu relatia, chiar si de rudenie, dintre presedinte si printul Paul?
• S-ar putea sa aiba, pentru ca intre printul Paul si Regele Mihai si Familia Regala sunt relatii proaste si nu recunosc reciproc. Sau Regele Mihai nu-l recunoaste pe printul Paul. Poate sa fie.