rfi.ro : Ambasadorul Frantei: Parteneriatul strategic franco-roman trebuie sa aiba 2 pagini, nu 20!

- Romania se afla in plin proces de privatizare a unor companii importante: Tarom, CFR Marfa, companii din domeniul gazului. Firmele franceze sunt interesate de vreunul dintre aceste domenii?

- Fara indoiala.

- Apropo de privatizari, cum ati perceput episodul Oltchim?

- Cu enorm interes! Am facut multe progrese in limba romana in ultimele saptamani. Si, tot uitandu-ma la televizor, am incercat sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare: cine profita de ceea ce se intampla? In nici un caz nu profita economia romaneasca pentru ca, in momentul de fata, problema privatizarii Oltchim nu a fost rezolvata. Asta e ceea ce retin din aceasta aventura.

- Cand il auziti pe prim-ministrul roman vorbind despre "circ", cum reactionati?

- Ii las responsabilitatea acestei expresii. E adevarat insa ca e greu pentru un observator strain neinitiat in practicile romanesti sa inteleaga ce se intampla. Si incerc sa fiu diplomat cand spun asta.

- Cred ca se poate spune ca absorbtia fondurilor europene este o drama. La aproape sase ani de la aderare, Romania nu a absorbit decat 10 la suta din fondurile structurale care ii sunt destinate. Exista probleme cu multe programe, ceea ce inseamna ca Bucurestiul ar putea fi nevoit sa dea inapoi o parte din banii atrasi, care deja sunt putini. Care ar fi solutia?

- Drama e ca - intr-o conjunctura europeana tensionata - fondurile europene ar fi trebuit sa fie pentru Romania un combustibil pentru cresterea economica. Cred ca s-au facut erori in amonte. Aceasta e si constatarea FMI sau a Bancii Mondiale. Ar fi trebuit sa ajutam mai intens Romania dupa aderare din punct de vedere tehnic pentru a realiza dosare de candidatura la fonduri europene. Este un lucru cu care ma intalnesc des in deplasarile mele prin tara. Unii primari sunt descumpaniti in fata complexitatii dosarelor europene. S-a intamplat si in alte tari, s-a intamplat si in Franta , cand eram subprefect, acum 15 ani. S-a considerat ca Romania, odata ce a intrat in UE in 2007 e capabila sa se descurce singura. Ca urmare, ajutorul tehnic de care a beneficiat pana la aderare a fost retras din Romania. Cred ca a fost o adevarata, dar o adevarata greseala. Cred ca una dintre solutii ar fi sa gasim prin toate mijloacele posibile asistenti tehnici care sa vina in Romania si care sa poata insoti statul si comunitatile locale in procesul de absorbtie al fondurilor europene.

- Asta ar insemna ca ar trebui o armata de functionari europeni care sa vina aici?

- Nu o armata. Cred ca se poate face cu putini oameni, la nivel regional. In Franta, in fiecare regiune au fost instalate cate doua-trei persoane insarcinate cu fondurile europene. Am facut asta acum 15 ani, pentru ca unele fonduri erau complet blocate. Rata de absorbtie nu depasea 10-15 la suta. Am reusit astfel sa le deblocam. Evident ca trebuie apoi ca expertii straini sa formeze experti romani.

(Va urma)