Octavian STIREANU publica pe Amos News un articol cu titlul "Secretul consultarii in fata oglinzii", pe care il puteti citi in continuare.
'Cacialmaua consultarilor de la Cotroceni a inceput sa capete sens.
Guvernul n-a fost chemat acolo sa afle ca "masurile de reforma nu mai suporta amanare", cum se scria in comunicatul Administratiei Prezidentiale; nici ca sa descopere caile descentralizarii, nevoia de a creste investitiile sau de a absorbi fonduri comunitare.
Nici macar pentru a afla ca statul trebuie sa-si achite obligatiile catre firmele private. Acest lucru il anunta Traian Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei) prin biletele trimise catre un fost ministru al Transporturilor, in care il anunta sa urgenteze plata catre o firma legata de fotbalul din Urziceni.
Si cuvantul "consultari", folosit ca antet al acestei intalniri, a sunat cam anapoda. Ce fel de "consultari" pot sa existe intre Basescu si Boc?! Consultarea lui Traian Basescu (care a castigat alegerile cu voturi aduse din strainatate) cu acest guvern este ca si cum te-ai consulta singur, dimineata, in fata oglinzii.
Consultare ar fi fost daca presedintele s-ar fi intalnit cu personalitati din domeniul stiintelor economice, de la care ar fi putut afla solutii de repornire a activitatii in economie; sau cu membri ai mediului de afaceri, pe care ii putea consulta despre ce facilitati ar avea nevoie ca sa creeze noi locuri de munca.
Consultarile veritabile nu pot avea loc cu cei care repeta precum un papagal propriile texte si idei, ci doar cu cei care pot avea pareri diferite de ale tale in legatura cu diverse probleme.
La Cotroceni n-au fost, prin urmare, niciun fel de consultari. A fost doar un act de intimidare prin care presedintele a vrut sa impuna textul modificarii Constitutiei. Este miza suprema pe care Traian Basescu o are in acest mandat. Tara poate sa se duca de rapa; economia poate sa zaca, mult si bine, la pamant; somerii pot sa ajunga la 2-3 milioane; pensionarii pot sa moara de foame, iar bolnavii sa iasa din spitale, pentru ca nu mai au medicamente de supravietuire.
Toate aceste lucruri ce compun viata reala a lumii reale in care traim cu totii n-au nici cea mai mica semnificatie pentru ambitiile lui Traian Basescu. Ceea ce conteaza pentru el este doar rasturnarea preceptelor democratice, sub pretextul denumit "reformarea statului".
Lui Traian Basescu i s-a parut neautoritar si oarecum riscant sa trimita textul modificarii Constitutiei prin curier la Palatul Victoria. Asa procedase in perioada Guvernului Tariceanu cu legile privind siguranta nationala, scrise tot la Cotroceni si trimise, pachet, la Palatul Victoria, doar spre a fi aprobate.
Numai ca, din fericire pentru statul de drept, Tariceanu s-a opus adoptarii acelor texte, care aveau ca efect reinfiintarea multora dintre atributiile de politie politica ale fostei securitati ceausiste.
De data aceasta, Traian Basescu n-a mai vrut sa riste si a chemat la el acasa guvernul, punandu-i pe masa textul de modificare a noii Constitutii, cu imperativul de a-l aproba intocmai si la timp. A fost ca ultima sedinta de CPEx a lui Nicolae Ceausescu, desfasurata intr-un acelasi spirit somativ, dar in sens invers. Atunci, Ceausescu parea gata sa demisioneze daca ceilalti l-ar fi contrazis. Acum, la intalnirea de la Cotroceni, daca vreun ministru (ca de Boc nici nu poate fi vorba!) ar fi avut obiectii la procedura sau la textul propriu-zis, astazi il pastea remanierea. Insa, cu toti de fata, Basescu a obtinut urgent acordul umil al celor care se pretind ministri ai Romaniei, pentru un text pe care nici macar nu l-au citit.
De altfel, situatia de acum a fost prefatata de Traian Basescu inca de la emisiunea televizata din 12 Aprilie a.c., cand anunta exact ceea ce s-a intamplat ieri: ca nu se va mai baza pe partidele politice si pe comisii parlamentare de redactare a modificarilor si ca va lua pe cont propriu acest proces, trimitand la Parlament textul unei Constitutii asa cum o vor "poporul" si "romanii"! Adica El Insusi!
Pentru Traian Basescu (care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei), modificarea Constitutiei nu este decat un fleac. Si, iata, "ne-a mai ciuruit" inca o data!'