Eurodeputatul PD-L Cristian Preda si-a prezentat vineri pozitia privind revizuirea Constitutiei, una din tezele sale fiind aceea ca seful statului sa poata dizolva Legislativul in situatiile de blocaj politic, insa nu e de acord cu desfiintarea Senatului, pe care il vede ca pe o Camera a regiunilor.
Primul punct al schitei de reforma constitutionala prezentat de Preda este instituirea unui regim semiprezidential in care presedintele are atributii mult mai clare. Astfel, euroaprlamentarul PD-L a apreciat, in cadrul unei conferinte pe care a sustinut-o, vineri, la Institutul de Studii Populare, ca seful statului ar trebui sa dobandeasca dreptul de a dizolva forul legislativ ori de cate ori apare o criza politica ce poate fi deblocata in urma unor noi alegeri parlamentare. "Ar trebui sa existe un articol prin care presedintele sa poata dizolva Parlamentul, indiferent de momentul in care criza se produce, nu ca acum cand poate fi dizolvat doar in situatia in care un Guvern nu este votat. Crizele politice apar nu doar la formarea guvernului, ci apar si pe parcurs. Este sanatos, ca un mijloc de depasire a unor crize in relatia dintre guvern si Legislativ, ca un factor constitutional sa dispuna de capacitatea de a dizolva Camerele", a spus Preda. El a spus ca nu exista riscul ca seful statului sa abuzeze de acest drept, invocand exemplul Frantei, unde presedintii au uzitat rar de dreptul lor din cauza procedurii costisitoare, dar si a riscurilor politice. In ceea ce-l priveste pe presedinte, Preda crede ca ar trebui inscris explicit in textul constitutional dreptul sefului statului de a prezida sedintele Guvernului
In al doilea rand, Preda nu crede in oportunitatea instituirii unui Parlament unicameral deoarece ar lasa nereprezentate interesele colective mai largi decat cele de la nivel de colegiu, fapt ce ar conduce la "o criza de autoritate mult mai grava decat cele cunoscute pana acum". In consecinta, reforma constitutionala ar trebui corelata cu o restructurare administrativa si cu o noua filosofie a reprezentarii. Astfel, europarlamnetarul PD-L sustine ca ar trebui sa existe un Parlament bicameral, cu o Camera a Deputatilor de 250 de deputati alesi uninominal si un Senat de 40-50, ce ar trebui sa reprezinte interesele colective de la nivel regional. Preda sustine varianta desfiintarii judetelor si infiintarea a 10-12 regiuni care sa fie reprezentate in mod egal in Senat. Concomitent, ar trebui redus considerabil numarul comunelor si, implicit, al consiliilor locale, fapt ce ar conduce la economii la buget mai mari decat prin renuntarea la una din Camerele Parlamentului. "Constituirea regiunilor ar duce la o structura nedisipata a autoritatii si ar evita crearea unor fiefuri judetene conduse de catre presedinti ai consiliilor judetene", a explicat eurodeputatul.