Primul Congres al liberal-democratilor nu a furnizat nici un fel de surprize scenei politice. Lucrarile au inceput cu atacuri dure la adresa PNL si a partidelor din Opozitie si cu intarirea pozitiei de aliat al PD si al presedintelui Basescu. Theodor Stolojan a concurat de unul singur si a cistigat sefia partidului. Tot fara contracandidati au fost si Gheorghe Flutur pentru functia de presedinte executiv, iar Valeriu Stoica pentru cea de presedinte al Consiliului Reprezentantilor Nationali ai PLD.

La congres liberal-democratii au mai votat si statutul partidului, programul politic al PLD si o rezolutie referitoare la probleme politice de pe scena politica nationala.

Tensiuni in organizatia de la Galati

Membrii delegatiei de la Galati nu au reusit sa dea dovada de prea multa unitate la congresul care a avut loc la finele saptaminii trecute. Marian Debu, fost vicepresedinte al Organizatiei Judetene PLD, a decis, desi nu avea sprijinul colegilor sai, sa-si depuna candidatura pentru o functie de vicepresedinte national.

"Noi am facut doua nominalizari care se refera la comisia de etica - Brujescu Daniel si comisia de cenzori - Viorel Balan. Marian Debu a decis de unul singur sa candideze pentru o functie de vicepresedinte. Duce o campanie personala. Debu a luat o initiativa proprie. Nici nu l-am sustinut, dar nici nu am plecat de la premisa ca el este persoana cea mai nimerita pentru o astfel de functie, vicepresedinte cu probleme organizatorice si constructia partidului. Cred ca sint oameni mult mai pregatiti pentru aceasta pozitie", a precizat Sandu Traian, presedintele Oraganizatiei Judetene Galati.

Mai mult decit atit, liderul local al PLD a luat decizia de a-l exclude pe Marian Debu din Biroul judetean provizoriu de conducere al PLD. Alaturi de Debu au mai fost dati afara din structurile de conducere si Costel Gheorghiu si Paul Florea. "Conform mandatului pe care il am, am propus Biroului central excluderea celor trei si am primit aprobarea. Cind vor fi organizate alegeri in organizatia de la Galati cei trei vor fi liberi sa candideze pentru functii si sa voteze asa cum doresc", a explicat liderul peledistilor galateni.

Aproximativ 60% dintre membrii PLD sint oameni care nu au mai facut politica, peledistii sint cu Basescu, iar Stolojan este, in sfirsit, presedinte de partid. Cam asa ar putea fi caracterizat Partidul Liberal Democrat. Ar mai putea fi adaugat totusi ceva. PLD viseaza la o alianta formata din liberali-democrati si democrati.