TVRINFO: Traian Basescu, concluzii post-summit: Dupa Chicago, avem un alt fel de NATO

Presedintele Traian Basescu a declarat, la intoarcerea de la Summitul NATO de la Chicago, ca Romania vizeaza cooperarea pe termen lung cu Ucraina pentru a rezolva anumite probleme bilaterale curente, chestiune discutata in cadrul unei intalniri bilaterale cu presedintele ucrainean.
Seful statului, Traian Basescu, sustine, dupa revenirea de la Summitul NATO, ca l-a impresionat "optimismul robust" al romanilor din Chicago, care l-au intrebat ce pot face pentru tara din Statele Unite. Dupa o serie de intalniri bilaterale, seful statului trage concluzii post reuniune.
"Avem o organizatie robusta", a spus presedintele despre NATO.
"Problema Afganistanului nu a fost miezul Summitului, dar ne intereseaza pentru ca participam cu un numar mare de militari", a subliniat seful statului. Romania nu si-a anuntat contributia financiara de-a lungul Summitului, urmand sa faca asta in perioada urmatoare, a completat acesta.
Ministrul de Externe, Andrei Marga, vehicula recent suma de 500.000 de dolari pentru finantarea fortelor afgane de securitate.
Concluziile presedintelui Traian Basescu:
Scutul antiracheta instalat pe teritoriul Romaniei va deveni operational din 2015, data dupa care se va discuta integrarea acestui sistem in sistemul general al NATO, a afirmat presedintele, completand ca acest sistem aduce elemente de ultima generatie, ca nivel tehnic.
Presedintele a mentionat si adoptarea de catre Consiliul Nord Atlantic a conceptului "smart defense", care inseamna ca aliatii isi pun la un loc facilitatile, pentru a economisi resurse, cum ar fi pregatirea pilotilor pentru avioane de lupta.
"Romania care se pregateste sa schimbe avioanele de lupta poate apela la pregatirea pilotilor pe alte simulatoare, platind prestatia", a spus acesta.
O alta noutate este ca Romania a aderat la sistemul "Alliance Ground Supervision", care ii permite accesul la cinci drone militare, a mai spus seful statului.
Traian Basescu a mai mentionat si obiectivul transatlantic, privind consolidarea parteneriatului strategic dintre NATO si Uniunea Europeana, adaugand ca abordarea a fost o "surpriza" pentru Romania.
"Aceasta formulare (parteneriat strategic, n.r.) confirma o viziune pe care Romania a avut-o, legata de parteneriatul strategic cu Statele Unite, iar astazi vorbim de parteneriatul strategic cu Uniunea Europeana", a spus presedintele.