Parlamentarii, dupa o vacanta ciuntita de sesiuni extraordinare si activitati de partid, revin in banci, senatorii avand parte de o „clasa“ noua, in Palatul Parlamentului. Temele sesiunii de toamna vor fi, in principal, definitivarea legislatiei privind integrarea europeana si schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor.

Sesiunea parlamentara va incepe astazi cu o ora intarziere. Parlamentarii PNL vor cere conducerilor celor doua Camere amanarea inceperii programului, la Senat si la Camera Deputatilor, pentru a putea participa la inmormantarea lui Alexandru Paleologu. Senatorii vor incepe aceasta sesiune legislativa in noul sediu din incinta Palatului Parlamentului, la care se lucreaza de ani buni. Noul sediul al Senatului are 42.000 de metri patrati, dintre care 15.000 de metri patrati reprezinta spatiul util pentru birouri. Fiecarui senator ii revine cel putin un birou situat intr-o incapere de 20 de metri patrati, impreuna cu alti trei colegi. In vechea cladire, doar jumatate dintre senatori aveau un birou. Sesiunea ordinara a senatorilor va incepe cu sedinte in grupurile parlamentare, dupa care plenul va aproba noul Birou Permanent in conformitate cu configuratia politica initiala rezultata din alegeri si cu algoritmul stabilit in decembrie 2004. In portofoliul acestei Camere se gasesc la inceputul sesiunii aproximativ 350 de proiecte de lege initiate de Guvern sau de parlamentari, numarul initiativelor legislative ale senatorilor fiind de 220. Si la Camera Deputatilor sesiunea va debuta cu alegerea noului Birou Permanent, care, impreuna cu Comitetul ordinii de zi, va stabili programul deputatilor si ordinea de zi pentru saptamana in curs.
La ambele Camere, Coalitia are drept prioritate schimbarea celor doi presedinti, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Amendamentele privind Regulamentele de functionare ale cele doua foruri legislative au fost definitivate in aceasta vara, urmand ca in plen sa fie votate formele finale ale acestora. O data adoptate noile forme ale celor doua Regulamente, va incepe batalia pentru schimbarea celor doi presedinti pesedisti.

PNL si-a stabilit prioritatile pentru aceasta sesiune

Liberalii s-au reunit sambata la Sinaia si au stabilit ca prioritatile pentru aceasta sesiune parlamentara sunt proiectele legislative necesare pentru integrarea in UE. Presedintele PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca prioritatile strategice pentru perioada urmatoare sunt dezvoltarea infrastructurii, modernizarea agriculturii si dezvoltarea rurala, reforma sistemului de sanatate si dezvoltarea invatamantului si cercetarii. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a precizat ca sunt prioritare proiectele privind conflictul de interese si incompatibilitatea judecatorilor Curtii Constitutionale, reformarea Curtii de Conturi, Legea administratiei publice, Legea spitalelor si Legea farmaciei. Nicolaescu a adaugat ca sunt importante si proiectele de lege privind Codul silvic, asigurarea culturilor agricole, drepturile de autor, libertatea religioasa, functionarea SRR-SRTv, eliminarea stagiului militar obligatoriu si Codul muncii. Liderii PNL au mai hotarat ca parlamentarii liberali trebuie sa-si asume mai eficient rolul de parlamentari ai Puterii. Ei au stabilit un mecanism de colaborare intre Executiv si Legislativ, „astfel incat Parlamentul sa nu fie doar un ghiseu unde Guvernul sa depuna legi“, asa cum sublinia vicepresedintele PNL Puiu Hasotti.

Tariceanu nu va arbitra cursa pentru presedintia Camerei Deputatilor

In ceea ce priveste nominalizarea noului presedinte al Camerei Deputatilor, Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca „exista o competitie in grupul PNL din Camera pentru sefia institutiei“ de care se bucura, dar nu isi permite sa ia atitudine „in favoarea unuia sau altuia“. Tariceanu a adaugat ca s-a abtinut sa faca „orice interventie in favoarea unuia sau altuia ori in defavoarea unuia sau altuia“. El a subliniat ca lasa competitia sa se desfasoare fara influente din partea sa. Pana acum, si-au anuntat candidatura pentru sefia Camerei deputatii liberali Mona Musca, Dan Radu Rusanu si Titu Gheorghiof. Chiar daca Tariceanu a anuntat ca nu va interveni in cursa pentru Camera, deputatul Dan Radu Rusanu ar putea primi un punct in plus pentru organizarea acestei reuniuni de la Sinaia, la hotelul administrat de sotia sa.