Conducerea PSD a decis sa sustina introducerea unei motiuni de cenzura. Presedintele PSD Mircea Geoana a incercat astazi sa preia rolul de lider al opozitiei si a sustinut ca partidul va initia consultari cu PNL si UDMR pentru a darama Executivul si pentru a veni cu o noua formula guvernamentala.
Anuntul lui Geoana vine dupa ce saptamana trecuta, liberalii au anuntat ca doresc ca demareze procedurile parlamentare pentru daramarea Cabinetului Boc II.
Liberalii au discutat tot astazi despre initierea unei motiuni de cenzura, in cadrul Biroului Politic Central.
Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat ca liberalii vor finaliza in cursul acestei zile textul documentului, pe care-l vor trimite spre analiza tuturor grupurilor parlamentare, asteptand semnaturi si de la PSD, si de la PD-L, nu doar UDMR.
"Este necesar ca Parlamentul sa dea o riposta tentativei fatise a lui Traian Basescu de a instaura un Guvern personal, fara sprijin in Parlament. Nu putem permite ca Romania sa se indrepte catre o dictatura voalata", a comentat liderul liberal.
Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat astazi ca Biroul Permanent National a decis ca parlamentarii partidului sa sprijine un astfel de demers antiguvernamental.
Liderul PSD a spus ca decizia vine dupa ce insusi presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca actualul guvern nu si-a propus sa scoata tara din criza economica in care se afla.
El a reluat acuzatiile la adresa PD-L referitoare la existenta unui plan de fraudare masiva a alegerilor din 22 noimebrie, argumentand prin "abuzurile masive si repetate" care au dus la epurarea politica a administratiei publice, dupa iesirea PSD la guvernare.
Geoana a precizat ca partidul sau vrea sa "initieze" consultari cu PNL si UDMR astfel incat opozitia sa isi coordoneze actiunile pentru a inlatura Guvernul Boc II, care functioneaza in afara cadrului constitutional.
Consultarile ar presupune si negocieri pentru formarea unui nou guvern, "o formula guvernamentala care sa fie capabila sa raspunda provocarilor economice ale acestui moment" si sa asigure buna desfasurare a alegerilor.
Liberalii anuntasera ca doresc inlaturarea Cabinetului Boc II si numirea unui guvern de tehnocrati. Conducerea PNL a decis ca partidul nu va participa la niciun fel de formula guvernamentala pana la alegerile prezidentiale.
Imediat dupa demisia ministrilor PSD din guvern, Mircea Geoana anunta ca lupta politica se va muta in Parlament. Social-democratii luau in calcul atacarea Cabinetului Boc II la Curtea Constitutionala, pe motiv de conflict institutional intre puterile statului. Ei invocau art. 85 din Constitutie, potrivit caruia atunci cand prin remaniere se schimba structura sau componenta politica a Executivului acesta trebuie sa vina in fata Legislativului pentru un vot de incredere.
Iesirea PSD de la guvernare a fost "rezolvata" de catre PD-L prin numirea ministrilor democrat-liberali ca interimari pe portofoliile ramase vacante, pe o perioada de 45 de zile, in baza prevederilor Legii de organizare si functionare a Guvernului.