Disputa purtata de Consiliul Judetean Dolj cu Ministerul Justitiei pentru preluarea terenurilor si cladirilor fostelor unitati militare de la Aeroportul din Craiova este departe de a lua sfarsit. Cea mai recenta tentativa de induplecare a ministrului Monica Macovei pentru a-si da acordul in privinta transferului imobiliar al anului ii apartine deputatului democrat de Dolj, Marian Jean Marinescu.
In urma cu doua luni, pe masa guvernului s-a aflat un proiect de hotarare prin care 256 de hectare de teren si cladirile care apartineau celor doua unitati militare de la aeroport desfiintate intre timp treceau in proprietatea Consiliului Judetean Dolj. Desi cinci ministri si-au dat atunci acordul pentru emiterea actului normativ care ar fi improprietarit CJ Dolj cu o avere imobiliara, ministrul justitiei, Monica Macovei, a refuzat semnarea documentului pe motiv ca Legea nr. 213/1998 interzice schimbarea regimului juridic al terenurilor respective. De atunci, CJ Dolj si MJ s-au aflat intr-un razboi al argumentelor de ordin juridic care, pana la aceasta data, nu si-a gasit un sfarsit. Pe 25 mai, CJ Dolj a primit din partea Ministerului Apararii Nationale o adresa prin care i se cerea sa reconfirme disponibilitatea de preluare in administrare a terenurilor, in caz contrar, acestea urmand sa fie transferate altor institutii doljene. Printre acestea se numarau Oficiul pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara, Inspectoratul Politiei de Frontiera si Primaria Craiova.
Deputatul Marinescu, in vizita la Macovei
In cadrul sedintei de consiliu de luna trecuta, consilierii judeteni au votat insa pentru preluarea in administrare doar a pistei care deserveste aeroportul, nicidecum a terenurilor si activelor, pentru care s-a mentinut decizia de preluare in proprietate. Hotararea de consiliu a fost transmisa mai departe reprezentantilor MApN care au avut sarcina de a trimite documentele Ministerului Justitiei pentru a fi consultate. La actul emis de CJ Dolj au fost adaugate de catre secretarul general al judetului, Gheorghe Barbarasa, alte hotarari de guvern asemanatoare care priveau terenuri din apropierea Aeroporturilor Bacau sau Sibiu. Pentru a convinge MJ sa semneze in cele din urma proiectul de hotarare, conducerea CJ Dolj a apelat inclusiv la parlamentarii de Dolj. Astfel, deputatul PD de Dolj, Marian Jean Marinescu, a purtat o discutie in urma cu cateva zile cu ministrul Monica Macovei pe marginea subiectului dorind, din spusele acestuia, sa faca ceva "in beneficiul judetului Dolj". "Am insistat la ministrul Macovei ca terenurile si cladirile sa treaca in proprietatea si nu in administrarea consiliului judetean. Monica Macovei a spus ca va reanaliza documentele si decizia luata de minister si imi va comunica raspunsul. Maine, cand vin la Bucuresti, ma voi duce la minister pentru a vedea care a fost rezultatul. Ar fi bine ca activele sa ajunga la CJ Dolj in proprietate pentru ca asa se vor putea face investitii", a precizat euroobservatorul Marinescu. Din spusele presedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, in prezent institutia asteapta decizia Ministerului Justitiei.