La inceputul acestui an, Ordinul nr. 301/2006 privind vanzarea directa a produselor primare, emis de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ce urma sa intre in vigoare pe 18 ianuarie, i-a pus pe jar pe tarani. Potrivit ordinului, acestia erau pusi in imposibilitatea de a-si vinde produsele in piete. Totusi, in urma dezbaterilor ce au avut loc intre ministrul agriculturii si reprezentantii ANSVSA pe 16 ianuarie 2007, s-a convenit ca ANSVSA sa dispuna o derogare de la Ordinul nr. 301/2006 pe o perioada de sase luni, timp in care producatorii ar trebui sa se puna la punct cu normele sanitar-veterinare prevazute de ordin. "Daca vor putea sa-si comercializeze produsele si dupa aceste sase luni ramane de vazut. Deocamdata, se stie sigur ca in urmatoarele sase luni vor putea sa-si vanda produsele pe piata interna, cu conditia sa respecte anumite reguli sanitar-veterinare", a declarat Valentin Bulumaci, directorul executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.
Conditii igienice in gospodarii
Potrivit informatiilor primite de la DADR Dolj, fiecare producator care are oi, vaci sau capre trebuie sa amenajeze in gospodarie o camera varuita si curata, dotata cu vase de inox sau emailate, dar neciobite, unde sa prepare produsele din lapte. "In plus, pentru a le putea vinde, producatorul trebuie sa faca o cerere catre medicul veterinar din comuna si sa solicite un aviz de la Directia Sanitar-Veterinara care sa ateste ca produsele din lapte sunt preparate in conditii igienice", a adaugat Bulumaci. Mai mult decat atat, cei care doresc sa prepare produsele dupa metodele traditionale au posibilitatea sa obtina atestatul de produse traditionale si vor putea astfel sa le comercializeze si in afara tarii. Acestea vor putea fi insa vandute numai in magazine sau in standuri specializate, inscriptionate cu "produse traditionale".
Subventii pentru pamantul nemuncit
Problema comercializarii laptelui si a produselor din lapte facute in gospodarie nu este singura care-i framanta pe locuitorii din mediul rural. Pentru a primi raspunsuri la intrebarile lor, incepand din 12 februarie si pana pe 1 martie, la primarii vor avea loc intalniri intre producatorii agricoli si echipe mixte formate din angajati ai Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Dolj, ai Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj si ai Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA) Dolj. "In afara intrebarilor legate de comercializarea laptelui si a produselor din lapte, pana acum, locuitorii din mediul rural ne-au mai intrebat si despre ce vor face daca au pamant, dar nu pot sa-l munceasca", a afirmat Valentin Bulumaci. Potrivit acestuia, o solutie ar fi sa se organizeze in grupuri de producatori si astfel, pe de o parte, vor comasa terenul, iar pe de alta parte vor putea sa-l lucreze si sa valorifice productia impreuna. "In plus, daca-l lasa nemuncit, dar il intretin pe toata perioada anului si-l mentin curat de buruieni, pot primi subventii de la Comunitatea Europeana", a adaugat Bulumaci.