Liderii UDMR si ai Uniunii Civice Maghiare (UCM) par hotarati sa traga foloase electorale maxime din referendumul privind dubla cetatenie care va fi organizat la
5 decembrie in Ungaria.
In urma cu doua zile, atat UDMR, cat si UCM protestau la Sf. Gheorghe fata de vizita reprezentantului Partidului Socialist Ungar, Vass Lajos, secretar de stat in Ministerul ungar al Culturii, deoarece acest partid se opune acordarii dublei cetatenii.
Protestatarii au purtat pancarte cu mesaje precum "Dorim dubla cetatenie", "Vrem intregirea natiunii maghiare" si au strigat diverse lozinci, protestul nefiind unul in tacere, asa cum fusese anuntat.
Liderul UDMR, Markó Béla (foto), a solicitat in ultima vreme de mai multe ori partidelor aflate la guvernare in Ungaria sa-si revizuiasca pozitia legata de referendum privind acordarea dublei cetatenii. Cele doua formatiuni - Partidul Socialist Ungar si Uniunea Liberilor Democrati - a sustinut insa ca acordarea dublei cetatenii maghiarilor din afara granitelor ar insemna costuri mari pentru Guvernul ungar si pentru societate si din acest motiv ei au indemnat electoratul ungar sa voteze impotriva acordarii dublei cetatenii la referendum.

Lobby in Ungaria

Cum electoratul maghiar din Romania a dat semne ca si-ar dori dubla cetatenie, asta dupa ce acordarea legitimatiei de maghiar nu le-a adus prea multe beneficii, UDMR a preluat ideea din mers si a anuntat ca mai multi reprezentanti ai sai vor pleca in Ungaria, intr-o misiune de lobby.
Senatorul UDMR Puskas Balint a declarat ieri ca delegatia partidului va incerca, prin diferite forumuri si prin intermediul mass-media, sa determine electoratul ungar sa voteze favorabil acordarii dublei cetatenii. Puskas Balint, presedintele platformei Miscarea Crestin-Democrata din cadrul Uniunii, a adaugat ca deplasarea va fi efectuata in saptamana care va precede referendumul din 5 decembrie si ca ea va cuprinde patru judete ungare.
"Ne vom deplasa, la invitatia partidului FIDESZ, a unor organizatii civice si a bisericilor, in judetele Zala, Vas, Gyor, Feher. Vom sta timp de o saptamana si, prin organizarea unor forumuri si prin intermediul mass-media, vom cere electoratului din Ungaria sa nu renege maghiarii din afara granitelor si sa voteze la referendum in favoarea acordarii dublei cetatenii", a mai spus senatorul.