Liberalii si democratii au fost faultati ieri chiar de catre partenerii de Coalitie din UDMR si din Partidul Conservator in tentativa lor de a forta schimbarea din functie a lui Adrian Nastase de la conducerea Camerei Deputatilor, prin modificarea Regulamentului acestei institutii.

Insensibili la doleantele PNL si PD, reprezentantii PC, UDMR si ai minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, au refuzat prelungirea programului pentru a discuta si eventual adopta articolul privitor la posibilitatea schimbarii din functie a presedintelui Camerei.
Deputatii din Comisia pentru Regulament au discutat peste o ora si jumatate pe marginea unui articol referitor la situatia parlamentarilor independenti. Practic, presedintele comisiei, pesedistul Ioan Bivolaru, a reusit sa traga de timp - tinand dezbaterile la articolul 13 cat mai mult pentru a nu se ajunge la articolul 25, cel referitor la modalitatea de schimbare a presedintelui Camerei.
Dupa ce subiectul a fost incheiat, prin decizia de a se mentine actuala forma a articolului 13, democratul Cosmin Popp a propus prelungirea programului pana la epuizarea ordinii de zi. Propunerea a picat insa, fiind votata doar de reprezentantii PD, PNL si chiar PRM, reprezentat de Lia Olguta Vasilescu. Reprezentantii PSD, PC, UDMR si ai minoritatilor (grup ce are incheiat un protocol de colaborare cu Alianta D.A.) au votat impotriva prelungirii programului

Sesiune extraordinara cu “dedicatie“

Intentia liderilor Coalitiei guvernamentale de a-i debarca pe social-democratii Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase din fruntea celor doua Camere este mascata de o posibila propunere de prelungire a activitatii legislative si in timpul vacantei parlamentare, ce ar trebui sa inceapa la 1 iulie. Liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a declarat ieri ca la nivelul Coalitiei se pune problema fortarii unei sesiuni extraordinare la inceputul lui iulie daca vor exista restante legislative. El sustine ca mai mult ca sigur se va apela la varianta prelungirii programului Parlamentului daca ordinea de zi nu va fi epuizata pana la sfarsitul lui iunie, iar Guvernul va mai trimite spre dezbatere alte legi in regim de urgenta. Radulescu a precizat ca, in momentul de fata, la Camera Deputatilor exista 54 de proiecte de legi in dezbaterea comisiilor, iar alte 12 propuneri legislative au fost primite miercuri. In total sunt deja in portofoliu 70 de proiecte de lege.
Pe de alta parte, presedintele interimar al PD, Emil Boc, a anuntat ca “se va stabili un calendar precis pentru preluarea definitiva a puterii atat la nivel national, cat si la nivel local in Romania“.
“Mentinerea domnilor Vacaroiu si Nastase este extrem de nociva pentru functionarea administratiei din teritoriu, pentru ca foarte multi fosti activisti si actuali activisti ai PSD detin inca anumite functii de conducere si vad ca liderii lor marcanti sunt in fruntea Parlamentului si transmit un mesaj incurajator in teritoriu“, a declarat Boc.
In schimb, Markó Béla, presedintele UDMR, a afirmat ieri ca se poate discuta despre modificarea Regulamentului si despre inlocuirea lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu, dar nu in aceasta sesiune, cand prioritara este implementarea proiectelor de lege care fac obiectul asumarii raspunderii de catre Executiv.