Alianta „D.A.” a luat-o ieri in Boc - pardon, in bot - de la distinsii sai colegi de guvernare, care au refuzat sa puna umarul la debarcarea PSD-istilor Nastase si Vacaroiu din fruntea celor doua Camere parlamentare. Evenimentul a avut loc la numai 24 de ore dupa ce democratul Emil Boc sustinuse ca Nastase ar putea fi schimbat chiar in acesta sesiune, iar liberalul Eugen Nicolaescu afirmase ca Alianta „D.A.” dispune de „o majoritate confortabila” in comisia insarcinata cu modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor. „Majoritatea confortabila”, secundata de PSD, s-a fofilat insa ieri, cu succes, astfel incat comisia nu a mai apucat sa dezbata articolul referitor la posibilitatea revocarii presedintelui Camerei Deputatilor, in pofida presiunii exercitate de reprezentantii PNL si PD in acest sens.
Rezultatul: Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase se pot bronza linistiti in calitate de oameni nr. 2 si 3 in stat si aceasta vara iar liberalii si deputatii mai au de asteptat cel putin trei luni (daca nu mai bine) pana sa mai incerce o data sa scape de „greaua mostenire” pusa in carca lor nu de PSD ci de aliatii din PC (fost PUR) si adversarii din PRM. La esecul inregistrat ieri de Alianta a contribuit major si pesedistul Ioan Bivolaru - presedintele comisiei in cauza, care a tergiversat atat de mult punctele de pe ordinea de zi incat a reusit sa epuizeze cele trei ore alocate sedintei cu maruntisuri, evitand astfel aducerea in discutie a articolului 25, referitor la revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor. Amuzant este ca PNL si PD au fost sprijinite de reprezentantul PRM, Lia Olguta Vasilescu, atunci cand au solicitat prelungirea sedintei tocmai pentru a apuca sa dezbata articolul cu pricina. Opozitia PSD-ista plus restul puterii - UDMR si PC - au refuzat sa faca insa placerea liberalilor si democratilor. Daca reactia PRM-ului coincide cu anuntul deja facut de Vadim Tudor - „Vom cere schimbarea lui Nastase”, afrontul adus Aliantei de UDMR si PC nu are nici un rezon. Declaratiile facute la finalul sedintei de catre conservatorul Bogdan Ciuca - „PC sustine un regulament care sa permita revocarea oricarui membru al Biroului permanent (in speta a presedintelui - n.r.) dar in anumite conditii, nu vrem sa facem un Regulament legat de o persoana sau pentru o persoana (in context Adrian Nastase - n.r.). Nu trebuie sa-l revoc pentru ca m-am suparat aseara pe el la o bere sau pentru ca nu imi mai plac ochii lui” - arata ca fostii PUR-ii, contrar promisiunilor facute colegilor de guvernare, nu au nici un chef sa participe la debarcarea lui Nastase. La scurta vreme, Marko Bela a dat si el peste nas Aliantei, afirmand ca schimbarea presedintilor celor doua Camere parlamentare „nu reprezinta o prioritate pentru UDMR in luna iunie”.

Democratii incearca sa impuna convocarea unei sesiuni extraordinare

Tinand cont de timpul foarte scurt ramas pana la sfarsitul acestei sesiuni, este evident ca sperantele puse in „preluarea definitiva si rapida a puterii” (citatul ii apartine lui Emil Boc si se refera direct la „depesedizarea” conducerii celor doua Camere parlamentare) s-au naruit. Cum insa, tot ieri, democratul Cristian Radulescu a lansat idea unei sesiuni extraordinare (in continuarea celei ordinare, care expira la 30 iunie), se poate crede ca PD va mai face o incercare. Oficial, motivul mentionat de Radulescu a fost doar maldarul de legi care au ramas in lucru (54 de proiecte la comisiile permanente, 12 proaspat ajunse la Biroul permanent in aceasta saptamana plus ce mai pica in cele cateva zile ramase) - situatie care ar impune convocarea unei extraordinare. Faptele au demonstrat insa ca exista o mare deosebire intre ce vrea si ce poate sa faca PD-ul, respectiv Alianta „D.A.”, prin urmare ramane de vazut daca aliatii de conjunctura - UDMR si PC - vor agrea propunerea democrata. Concomitent cu mofturile facute de UDMR si PC, PSD a sarit si el la beregata lui Emil Boc, cel care clamase necesitatea „preluarii definitive a puterii”: „Pofta de putere il impinge pe Emil Boc la nesocotirea crasa a prevederilor constitutionale si la sfidarea optiunii electoraltului la alegerile generale”. In plus, social-democratii lui Geoana l-au acuzat pe liderul PD pentru promovarea rudelor sale in administratia locala.