Senatorul UDMR Frunda Gyorgy, seful delegatiei romane la APCE, a propus adoptarea unui protocol european in domeniul protectiei minoritatilor, care sa prevada folosirea limbii materne in toate domeniile vietii publice, dar si dreptul la autonomie culturala si de alta natura.
Aflat la Strasbourg, Frunda a declarat, in cadrul dezbaterii pe marginea Acordului-cadru privind protectia minoritatilor al Consiliului Europei, ca: "daca minoritatile nationale nu se simt cetateni de rangul doi, daca ele nu sunt discriminate, posibilitatile de solutionare a conflictelor etnice pot creste considerabil".
Frunda a cerut forului european sa analizeze daca actualul acord-cadru corespunde cu adevarat asteptarilor minoritatilor nationale. In opinia sa, protocolul ar trebui sa cuprinda urmatoarele principii de baza: dreptul de a apartine unei minoritati nationale, folosirea limbii materne in toate domeniile vietii publice, dreptul de a participa la viata politica, dreptul de a decide in problemele care privesc minoritatile, precum si dreptul la autonomie culturala, respectiv la autonomie de alta natura. "Am convingerea ca prin deschidere, buna intentie si toleranta necesare vom gasi cea mai buna solutie, care poate asigura minoritatilor nationale drepturi largi, respectiv o mai mare stabilitate politica, sociala si etnica in toate statele membre", a conchis seful delegatiei parlamentare romane.

"Nazuinta spre autonomie"

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) si Consiliul de Coordonare al UDMR au adoptat la Targu Mures o declaratie in care se arata ca, prin aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, Romania si Ungaria vor fi impreuna fara granite in Uniunea Europeana. In document se arata ca "acest fapt reprezinta si o sansa istorica pentru a pune capat divizarii intre maghiarii din Ardeal si cei din Ungaria. Suntem constienti de obligativitatea asumarii unor sarcini in perioada urmatoare, din care nu poate sa lipseasca nazuinta spre autonomie, pe care o intareste si proiectul de lege al Statutului minoritatilor nationale".
In declaratie se mai precizeaza ca, pentru ca Romania sa fie comptetitiva ii UE si pentru ca comunitatea maghiara din Romania sa fie competitiva, "este indispensabila punerea in aplicare a principiilor descentralizarii si ale subsidiaritatii".

Descentralizare generala pentru Secuime

La randul sau, liderul UDMR, Markó Béla, crede ca "Europa Unita anuleaza toate conflictele dintre popoare, dar asta nu inseamna ca se vor rezolva problemele privind identitatea nationala.
E adevarat, un vechi litigiu se va incheia si pentru noi la 1 ianuarie 2007, dar minoritatile raman in continuare cu probleme nerezolvate". El a condamnat "miopia politica serioasa" care caracterizeaza clasa politica si a spus ca o lege a minoritatilor "va da unele puteri de decizie minoritatilor, dar nu va afecta majoritatea". Liderul UDMR a declarat ca nu face confuzii intre autonomia locala si cea teritoriala. "Noi vrem doar o descentralizare generala a deciziei in Romania, dar cu unele doleante speciale pentru Secuime. Pentru acest tinut cu populatia majoritar maghiara este normal sa ne dorim atributii in domeniul culturii, educatiei sau limbii", a spus liderul UDMR.
Totodata, el i-a indemnat pe reprezentantii Uniunii sa vorbeasca despre autonomie "pe toate canalele posibile".