Presedintele UDMR, Markó Béla, sustine ca ar fi benefica pentru Romania desemnarea unui reprezentant al Uniunii in calitatea de comisar european, totodata el aratandu-se deranjat ca discutiile privind anumite functii se poarta ca si cum in Coalitie ar exista numai PD si PNL.
Liderul UDMR s-a declarat insa sceptic ca va exista aceasta posibilitate a nominalizarii unui reprezentant al UDMR, avand in vedere declaratiile politicienilor romani din ultimele zile. Markó Béla a subliniat ca persoana ce va fi desemnata de Guvernul roman va trebui sa fie un politician, pentru ca functia va fi una politica, iar UDMR va trebui sa aiba "un cuvant de spus" in aceasta chestiune. Liderul UDMR s-a declarat deranjat de faptul ca in ultima perioada discutiile pe marginea unor functii se poarta ca si cum ar fi vorba doar de reprezentanti ai PD si PNL si a reamintit ca in Coalitie exista patru formatiuni politice.
"Fiind vorba de decizii ale Guvernului, UDMR vrea sa se implice in nominalizari. Noi vom avea un cuvant de spus in desemnarea comisarului", a spus Markó Béla. El a sustinut ca si UDMR ar avea "persoane potrivite" pentru a ocupa acest post, dar a refuzat sa le nominalizeze.
"Nici in Coalitie, nici in Guvern nu am discutat nume precum cele vehiculate. Cred ca optiunile ar fi multe", a spus liderul UDMR, intrebat pe cine ar sustine dintre variantele aparute in presa.

Cerere expresa de la Barosso

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barosso, a afirmat miercuri ca asteapta ca Executivul de la Bucuresti sa-i prezinte un candidat pe care sa-l accepte pentru postul de comisar la CE, urmand ca portofoliul care va fi atribuit acestei persoane sa fie stabilit ulterior.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat miercuri ca presedintele Comisiei Europene i-a transmis o scrisoare prin care il anunta ca poate demara procedurile privind desemnarea unui comisar european. Numele vehiculate pana acum pentru desemnarea comisarului european din partea Romaniei sunt Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban si Sorin Frunzaverde.