Consiliul Reprezentantilor Unionali si Consiliul de Coordonare al Uniunii conduse de Markó Béla, reunite in sedinta comuna la Targu Mures, au decis sa se continue dezbaterea legata de reorganizarea regiunilor economice de dezvoltare,
cele actuale fiind considerate nefunctionale.

Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat ca, la nivelul conducerii Uniunii, exista discutii privind aceasta chestiune, intrucat agenda politica romaneasca ar putea sa nu includa in viitorul apropiat tema regiunilor. Motivul il reprezinta criticile formulate de UE, potrivit carora reorganizarea poate influenta acordarea fondurilor europene.
Markó a afirmat ca UDMR nu va renunta la acest deziderat, intrucat actualele regiuni economice de dezvoltare nu sunt functionale.
Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Liviu Radu, a declarat la Sfantu Gheorghe ca exista sanse minime ca pana la aderarea Romaniei la UE sa fie reorganizate regiunile economice de dezvoltare, din cauza acordurilor semnate de fostul guvern.
El a spus ca se lucreaza la un studiu al acestor regiuni de dezvoltare si a mentionat ca problema a devenit “tehnica“, si nu politica.

Schimbari la nivel executiv in UDMR

Intrarea in Guvern a unor vicepresedinti UDMR a impus pe ordinea de zi a intalnirii de la Targu Mures discutarea inlocuirii acestora. Membrii Executivului inlocuiti au fost ministrii Nagy Zsolt si Borbely Laszlo, precum si secretarii de stat Koto Joszef si Anton Niculescu.
Delegatii au votat noile propuneri, pentru functia de vicepresedinte executiv pentru relatia cu Guvernul si Parlamentul fiind ales ministrul Borbely Laszlo. Celelalte numiri se refera la Kerekes Gabor - vicepresedinte executiv pentru economie si integrare europeana, Kovacs Peter - vicepresedinte executiv pentru diaspora, Lakatos Andras - vicepresedinte executiv pentru probleme sociale si tineret, Szep Gyula - vicepresedinte executiv pentru cultura si culte, si Veress Ernod, vicepresedinte executiv pentru administratie publica locala.

Lege-cadru pentru minoritati

O alta prioritate pe agenda de lucru a reprezentantilor UDMR a fost discutarea legii privind statutul minoritatilor. Referitor la acest subiect, Markó Béla a declarat ca proiectul legislativ nu face deosebiri intre organizatiile minoritare parlamentare si extraparlamentare.
Potrivit liderului UDMR, este vorba de o lege-cadru care cuprinde numai principii legate de invatamantul minoritar sau de utilizarea limbii materne si nu se refera la reglementari concrete, care isi au locul in Legea invatamantului, a administratiei publice sau in altele, dar in acelasi timp defineste statutul juridic al comunitatilor minoritare, al organizatiilor minoritare. “Daca ar fi vorba numai de faptul ca incercam sa impunem acceptarea comunitatilor nationale traditionale din Romania ca factori constitutivi in stat, si aceasta inseamna o cotitura epocala in plan conceptual, nemaivorbind de acceptarea principiului autonomiei culturale si definirea cadrului ei institutional. Toate acestea pot insemna in Romania o schimbare profunda in politica nationala“, a declarat Markó Béla.
El a admis ca acest proiect are si critici in interiorul Uniunii, insa a precizat ca toate propunerile sau amendamentele acestora sunt binevenite deoarece pot duce la imbunatatirea proiectului.