UDMR va initia, in prima jumatate a anului, modificarea Constitutiei in sensul introducerii prevederilor privind posibilitatea ca cetatenii straini cu rezidenta in Romania sa poata participa la alegerile pentru Parlamentul European.
Liderul UDMR, Markó Béla, a anuntat ieri ca partidele de guvernamant trebuie sa inceapa, in prima parte a anului, pregatirile pentru campania privind alegerile la PE. El a aratat ca aceste alegeri se vor desfasura, cel mai probabil, la inceputul lui 2007.
"Dupa toate semnele, probabil ca va trebui sa modificam Constitutia Romaniei pentru a putea sa organizam alegeri pentru PE. La aceste alegeri pot participa nu numai cetatenii Romaniei, ci si rezidentii", a declarat Markó Béla.
Liderul Uniunii a precizat ca, in 2003, la ultima revizuire a Constitutiei, au fost introduse prevederile ca, la alegerile locale si judetene, sa poata participa cetateni straini cu rezidenta in Romania. Aceasta prevedere ar intra in vigoare din momentul integrarii Romaniei in UE. Potrivit aprecierilor liderului UDMR, prevederile actuale ale Constitutiei trebuie revazute in acest moment, astfel incat ele sa permita inscrierea, la alegerile pentru PE, a cetatenilor din statele membre UE care au rezidenta in Romania.
"In ceea ce priveste alegerile pentru Parlamentul Romaniei, nu avem nici o obligatie in plus. Conform uzantelor si directivelor UE, la alegerile locale si judetene vor participa inclusiv cetateni ai uneia dintre tarile membre UE care sunt rezidenti in localitatea respectiva. Acest lucru a fost inclus in Constitutie, cand a fost modificata in 2003. In schimb, avem aceeasi obligatie si in cazul alegerilor pentru PE. Vor putea participa nu numai cetatenii, ci si cei care sunt rezidenti", a spus Markó Béla. Articolul 16 din Constitutie prevede ca, "in conditiile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care indeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi in autoritatile administratiei publice locale".