Presedintele UDMR Markó Béla a apreciat ieri ca ar fi o „bizarerie“ introducerea in statutul minoritatilor a unor prevederi privind reprezentarea romanilor din judetele in care sunt minoritari, asa cum a propus PC.
Markó Béla a declarat ca nu este de acord cu introducerea prevederilor privind reprezentarea romanilor din judete precum Harghita si Covasna in proiectul de lege privind statutul minoritatilor, remarcand „demagogia“ reprezentantilor PC care „au devenit peste noapte mari aparatori ai intereselor nationale“. Liderul Uniunii a aratat ca romanii „nu sunt considerati o comunitate minoritara in Romania“. Potrivit declaratiilor sale „Legea privind statutul minoritatilor se refera la acele minoritati care sunt minoritare in Romania si astfel se confrunta cu dificultati in pastrarea identitatii lor nationale“.
„Identitatea nationala a romanilor din Romania, din fericire, nu este in pericol“, a spus Markó Béla.
Liderul Uniunii a aratat ca ar fi de acord cu initiativa conservatorilor, daca principiul reprezentarii minoritatilor nu s-ar aplica numai in cazul acestor doua judete, ci la nivelul intregii tari. (A.M.)