Trei dintre formele de autonomie din programul UDMR - a administratiei publice locale, autonomia culturala si reorganizarea regiunilor de dezvoltare - sunt prezente in programul guvernamental, dar Uniunea nu renunta nici la autonomia teritoriala, a declarat ieri deputatul UDMR Marton Arpad.
Potrivit acestuia, pentru concretizarea autonomiei teritoriale este nevoie de adoptarea unei legi speciale sau de modificarea Constitutiei. Deputatul Marton a spus ca, prin modificarea Legii prefectului, autoritatea acestuia va slabi si astfel autoritatile locale vor avea mai multe competente.
“Programul prevede foarte clar desfiintarea rolului politic al prefecturilor si limitarea rolului acestora doar la vegherea asupra respectarii legilor. In acest mod, resursele financiare vor fi transferate autoritatilor locale, cele din urma beneficiind de o autonomie mai larga“, a subliniat parlamentarul UDMR. El a adaugat ca, in legatura cu autonomia culturala, se vor asigura atributiile necesare reprezentantilor minoritatilor nationale, prin infiintarea institutiilor culturale si educationale. In ceea ce priveste autonomia teritoriala, inclusiv cea a Tinutului Secuiesc, parlamentarul a declarat ca UDMR nu a renuntat la acest deziderat, dar este necesara in acest sens adoptarea unei legi speciale sau modificarea Constitutiei.