Senatorul UDMR de Covasna, Puskas Balint, a declarat ieri ca fara autonomia culturala nu are sens adoptarea Legii Statutului minoritatilor. Afirmatia vine in conditiile in care liderul PD, Emil Boc, a reiterat, in numele partidului sau, ca o astfel de prevedere nu este de acceptat.
Puskas a afirmat ca, in sesiunea actuala parlamentara, va fi o problema primordiala pentru UDMR adoptarea proiectului de lege privind Statutul minoritatilor nationale. Acesta considera ca, pana la mijlocul lui aprilie, trebuie adoptata aceasta initiativa legislativ, bineinteles cu mentinerea capitolului referitor la autonomia culturala.
"Daca exista vointa politica pentru adoptarea unei legi, atunci aceasta poate fi adoptata in scurt timp", a adaugat Puskas.
Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat miercuri ca "a auzit" ca PD pregateste un proiect de lege privind Statutul minoritatilor, menit sa creeze "incertitudine si instabilitate" in Coalitie, acuzatie respinsa insa de Emil Boc, care a adaugat ca democratii au amendamente "substantiale" la legea aflata la Parlament.
Markó a adaugat ca UDMR va da replici ferme si foarte dure la astfel de incercari, dar ca nu intentioneaza sa paraseasca Coalitia de guvernare. El a mai precizat ca pana la sfarsitul lui ianuarie va avea o intalnire cu presedintele PD, Emil Boc.
Cat priveste termenul de adoptare a legii, Markó a aratat ca nu a fost stabilita o data precisa, dar ca ar trebui sa treaca de Parlament pana la finalizarea raportului de tara, adica la sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie. (Narcisa Petre)