Dan Constantin publica in Jurnalul National articolul "Toti lauda, azi si maine, mireasa cea urata - UDMR".
Partidele se inghesuie sa faca avansuri formatiunii ceardas pentru a o prinde in hora guvernarii.
Congresul Uniunii Maghiarilor a capatat o dimensiune nationala, prin miza deciziei asteptate de la intalnirea din Oradea. Puterea si Opozitia pot face schimb de locuri daca UDMR "strica" echilibrul parlamentar. Hotararea Congresului de "schimbare" ar duce repede la destramarea coalitiei construite de Traian Basescu. Iesirea UDMR de la guvernare va fi insa de scurta durata, deoarece orice noua formula de Executiv sustinut de o majoritate parlamentara nu se poate inchega fara UDMR. Prezenta anuntata la Oradea a liderilor de partide are sens. Orice declaratie facuta de UDMR in favoarea Uniunii Social Liberale va fi interpretata ca o speranta de matrasire a Guvernului Boc. La fel, orice declaratie, chiar si formala, oricat de rece, dar care sa anunte ramanerea alaturi de PDL, inseamna ca dansul condus de Basescu va continua cu aceiasi cavaleri.
De fapt, Traian Basescu a pus in carca UDMR o sarcina pe care maghiarii nu si-o doreau. Seful statului a facut sa ajunga la public o declaratie "de interior" care amana soarta lui Boc pana dupa Congresul de la Oradea. Astfel, aceasta reuniune se transforma intr-un fel de Ignat pentru Boc, care asteapta jungherul dupa 26 februarie. Daca ungurii nu-l mai vor pe Boc, raspunderea schimbarii premierului nu va mai fi pusa pe seama lui Basescu. Daca UDMR ramane in Coalitie cu PDL si UNPR, atunci Traian Basescu tot in picioare cade si va manevra si mai lejer jocurile din PDL. Nu va mai fi obligat sa-si puna trompetele sa ceara schimbarea lui Boc; va lasa partidul prezidential sa-si epuizeze sustinerea palida pentru actualul premier care se va transforma, ca in basm, dintr-o gloaba in armasar dupa ce va inghiti jaratec.
Pentru ce are nevoie Traian Basescu sa-l tina in priza inca o tura de stadion pe Boc? Cei din interiorul PDL stiu ca singura "ideologie" pe care nu o accepta Basescu in partid este Vasile Blaga. In orice alta formula conducerea PDL este foarte capabila, foarte reformata, foarte extraordinara. Iata de ce Congresul UDMR este doar o etapa in jocul pe care Traian B. il conduce in PDL - sa-i lase timp sa-l impacheteze pe Vasile cu delatiuni din Vama si Frontiera.
Urcandu-se cota de interes pentru Congresul UDMR, se trage o perdea de fum peste ceea ce se profileaza in PDL. Traian a reusit sa schematizeze la minimum lucrarile forumului politic de la Oradea. Nimeni nu va mai fi interesat de ceea ce se discuta in UDMR: nici de calendarul formatiunii pentru autonomizarea tinuturilor pe criterii etnice, nici de o redesenare a regiunilor, nici de aderarea la dubla cetatenie. Nici unul dintre reprosurile pe care partidele le fac la adresa UDMR nu se va auzi la Oradea. Vor curge doar lapte si miere din gura liderilor partidelor romanesti care vor face o curte asidua Uniunii.
Pupata si din stanga, si din dreapta, si din fata, si din spate, mireasa cea urata, pana mai ieri barfita si hulita, va da ochii peste cap, va accepta sa-si completeze carnetul de bal cu toti partenerii care o invita.
Potrivit obiceiului si traditiei maghiare, ii vom gasi pe acestia dupa un timp epuizati, cazuti lati langa pat, iar mireasa, ia-o de unde nu-i. A fugit cu honvedul cel chipes sa-si faca, mai nou, cumparaturile la Budapesta si operatiile estetice la Viena.