Uniunea Nationala PSD+PUR are toate sansele sa formeze noul Guvern, avand in vedere ca-si poate asigura mai usor majoritatea parlamentara pentru a primi votul de investitura din partea forului legislativ.
Potrivit Constitutiei, articolul 103, alineat (3), “programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna“, iar “Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor“.
UN PSD+PUR isi poate asigura majoritatea parlamentara contand in continuare pe sprijinul UDMR si atragand voturile celorlalte 18 minoritati. Calculul arata ca, pentru a fi investit, noul Guvern are nevoie de 235 de voturi. UN PSD+PUR are distribuite 189 de mandate de parlamentari. Adaugand acestora pe cele ale UDMR - 32 - si pe cele 18 ale celorlalte minoritati, avem un total de 239, adica majoritatea de care are nevoie. In schimb, Alianta D.A. PNL-PD nu poate totaliza impreuna cu UDMR si celelalte minoritati decat 189 de voturi. Ar trebui sa apeleze si la voturile PRM, ceea ce este exclus deocamdata.

Nastase exclude colaborarea cu PRM

Un PSD+PUR si-a facut deja aceste calcule si se gandeste la urmatorii pasi. Ieri, Adrian Nastase a declarat ca formarea noului Guvern este absolut necesara si posibila pana la sfarsitul acestui an, pe baza majoritatii parlamentare. El considera ca UN PSD+PUR are o sansa de colaborare mult mai buna cu UDMR decat cu Alianta D.A. PNL-PD.
Nastase i-a reamintit lui Traian Basescu, intr-o declaratie de presa la Arad, ca Guvernul este format in primul rand de formatiunea care a castigat alegerile, iar presedintele Romaniei nu poate desemna pe absolut oricine pentru functia de prim-ministru. Liderul PSD a subliniat ca, in cazul in care presedintele ar actiona discretionar, in Constitutie este prevazuta procedura suspendarii sefului statului pe care o poate initia Parlamentul la initiativa unei treimi dintre parlamentari.
Adrian Nastase a exclus o aliata cu PRM, fiindca “o colaborare cu acest partid ar crea probleme Romaniei pe plan extern. “Impreuna cu UDMR si minoritatile nationale, am putea sa ne asiguram o majoritate parlamentara. Nu exista inca o intelegere in acest sens, ci doar un scenariu plauzibil“, a declarat Nastase.

Maghiarii pun conditii

UDMR, singura formatiune care ar putea colabora si cu UN PSD+PUR si cu Alianta PNL-PD in viitoarea guvernare, simte ca poate plusa. Senatorul György Frunda a declarat ieri ca, in eventualitatea unei aliante postelectorale, UDMR va accepta exclusiv formula unei aliante guvernamentale. Conditia UDMR pentru a participa la guvernare va fi acceptarea programului sau. Astazi, la Targu Mures se desfasoara lucrarile Consiliului Operativ al Uniunii, in care se stabileste cu cine este dispusa UDMR sa poarte negocieri.
Consiliul va stabili si pachetul cu solicitarile pe care Uniunea le va sustine la dezbaterile purtate in urmatoarea perioada cu cele doua poluri politice din Romania. Liderul UDMR Covasna, Albert Almos, a declarat ieri ca pe lista solicitarilor Uniunii se vor regasi diferitele forme de autonomie, reorganizarea regiunilor de dezvoltare, numirea unui prefect maghiar propus de UDMR in judetul Covasna. “A sosit momentul sa fie acceptata propunerea UDMR in ceea ce priveste desemnarea prefectului in judetul Covasna, si nu cea a unui partid care nu va avea nici macar un reprezentat in Parlament din acest judet“, a spus Almos.